CNAS le cere furnizorilor de servicii să nu amâne acordarea tratamentelor necesare pacienţilor. Probleme cu sistemul informatic

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le-a cerut astăzi furnizorilor de servicii de sănătate să trateze în continuare cu toată responsabilitatea problemele medicale ale asiguraţilor şi să nu amâne acordarea tratamentelor necesare acestora, în condițiile "fluctuațiilor apărute în funcţionarea sistemului informatic în ultimele zile", arată instituția într-un comunicat.

10 Mai 2018, 12:15 (actualizat 10 Mai 2018, 15:18) |
CNAS

Problemele au început acum o săptămână, după încetarea unui contract de mentenanță.

"La ora actuală, la nivelul CNAS, se ia în calcul ca pentru întreaga perioadă în care s-au înregistrat probleme în funcţionarea sistemului informatic, transmiterea şi validarea serviciilor acordate de furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate să se facă în conformitate cu regulile aplicabile pentru perioadele de indisponibilitate a PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate). În acest context, CNAS solicită furnizorilor de servicii de sănătate să trateze în continuare cu toată responsabilitatea problemele medicale ale asiguraţilor şi să nu amâne acordarea tratamentelor necesare acestora", precizează CNAS în comunicatul preluat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, circumstanţele apariţiei problemelor în funcţionarea sistemului imediat după încetarea unui contract de mentenanţă vor fi clarificate cu ajutorul unor specialiști.

Totodată, CNAS afirmă că se preocupă de asigurarea mentenanţei acelor componente ale sistemului care nu mai sunt acoperite contractual.

Specialiştii IT din cadrul instituţiei încearcă să soluționeze disfuncţionalităţile. Erorile pot fi semnalate de furnizorii de servicii de sănătate aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate la adresa de e-mail suport.siui@casan.ro.

"CNAS reiterează, pe această cale, angajamentul său ferm de continuare a dezvoltării şi de perfecţionare a funcţionalităţii PIAS, ca instrument de raportare, validare şi control asupra serviciilor de sănătate decontate din fonduri publice, acesta fiind de altfel unul dintre cele mai mari şi mai întrebuinţate sisteme informatice din România, cu peste 70.000 utilizatori şi peste 700.000 de servicii medicale raportate şi validate zilnic, din care circa 200.000 sunt prescripţii medicale", se mai arată în comunicatul de presă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI