Cluj: Proprietarii de terenuri părăsite care nu opresc răspândirea ambroziei pot fi amendați

16 iulie 2020, 08:34

Autoritățile locale vor amenda proprietarii ale căror terenuri nu sunt curățate de această plantă. Pentru că, potrivit prevederilor legale, toți proprietarii au obligația să verifice și să distrugă ambrozia.

Până acum, Primăria a trimis aproape 100 de somați. În plus, în permanentă sunt monitorizate zonele în care este identificată ambrozia. De obicei, o găsim pe terenurile părăsite sau în apropierea căilor ferate.

De asemenea, și cetățenii pot semnala acest lucru prin intermediul aplicației MyCluj sau la funcționarul virtual Antonia, de la Primăria mun. Cluj. Și în județul Timiș a fost lansată de curând o aplicație online prin care locuitorii pot reclamă prezența acestei plante. Autoritățile au transmis că vor lua măsuri de urgență atunci când vor primi notificările.

Medicii atrag atenția că ambrozia provoacă probleme grave de sănătate persoanelor care suferă de alergii sau de astm bronșic.

De la mijlocul verii și până în toamna, ambrozia produce foarte mult polen, care provoacă reacții alergice. Există totuși soluții de ameliorare a simptomelor. Autoritățile locale nu vor ezită să aplice sancțiuni proprietarilor care nu iau măsuri.

Zonele din oraș unde există un risc crescut de apariție a ambroziei sunt monitorizate în permanentă. O singură plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și 30.000 de semințe.

Planta este una dintre cele mai invazive de pe teritoriul României și este rezistență la condiții extreme de secetă. Cei deranjați de ambrozie pot sesiza acest lucru prin aplicația MyCluj sau la funcționarul virtual Antonia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite