TELEJURNAL REGIONAL

CLUJ-NAPOCA | Vandalism sau artă? Clădiri istorice din centrul orașului, pline de graffiti

Unii ar numi-o artă stradală, însă pentru alţii reprezintă un act de vandalism. Numeroase clădiri istorice din centrul oraşului Cluj-Napoca sunt pline de graffiti, cu toate că în anul 2020 a fost achiziționată o instalație mobilă ecologică pentru curățarea pereților. Oricât s-ar strădui autorităţile să facă faţă fenomenului, desenele reapar peste noapte, iar clujenii spun că strică aspectul unor locuri unice din punct de vedere istoric.

08 Aprilie 2021, 10:34 (actualizat 08 Aprilie 2021, 11:34) Știrile TVR |
Vandalism sau artă?
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Graffitti-uri precum cele de la liceul teoretic Istan Bathory sunt prezente în tot centrul istoric al municipiului. Unii clujeni cred că artiştii nu au suficiente spaţii special destinate, astfel că sunt nevoiţi să încalce legea.

Majoritatea oraşelor mari din lume se confruntă cu fenomenul grafitti-ului. Drept urmare, istoricii consideră că trebuie implementat un program complex de protejare a patrimoniului. Acesta ar conţine acţiuni de informare a populaţiei, dar și introducerea de patrule speciale ale poliţiei.

Pentru a curăţa clădirile monument de grafittiuri, primăria a achiziţionat în urmă cu mai bine de un an o instalaţie mobilă ecologică pe bază de apă sau abur sub presiune, care a costat 250.000 de lei. Autorităţile au intervenit în zona centrală şi în cartierele din municipiu, însă desenele reapar frecvent.

Potrivit legii, înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe fatadele imobilelor proprietate publica sau privata, pe monumente istorice si de arhitectura, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 şi 2.500 de lei. De asemenea, persoanele sancţionate trebuie să suporte şi cheltuielile pentru refacerea aspectului imobilului în cauză.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI