Cluj: Mii de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici, la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula. Furtună mare, spre după-amiază

Mii de credincioși au mers în procesiune kilometri buni, din orașul Gherla, județul Cluj,  până la Mănăstirea Nicula. Este a treia zi de pelerinaj și tot mai mulți oameni se adună pe dealul din zonă. Toți vor să atingă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care va fi scoasă din biserică, la noapte. O furtună puternică a izbucnit după-amiază pe dealul Mănăstirii Nicula.

14 August 2022, 13:09 (actualizat 14 August 2022, 21:03) Știrile TVR |

ACTUALIZARE O furtună puternică a izbucnit după-amiază pe dealul Mănăstirii Nicula. Zeci de mii de pelerini erau acolo și au căutat locuri să se adăpostească. Cei mai norocoși au reușit să intre în biserică. Alții, însă, au stat aproape 45 de minute în ploaie. Corespondenta TVR Sorina Noroc a fost surprinsă și ea de vremea rea și ne dă mai multe detalii:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dealul Mănăstirii a devenit aproape neîncăpător, chiar înainte ca palerinii din Gherla să ajungă aici.

Animați de aceeași credință, mii de pelerini au plecat din Gherla în tradiționala procesiune de 7 km până la Mănăstirea Nicula. Aduc astfel o jertfă Maicii Domnului, înainte de sărbătoarea de mâine.

Procesiunea a fost condusă de ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului.

În biserica Mănăstirii de la Nicula este Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, la care oamenii vin să se închine cu mari speranțe. Creștinii așteaptă cu sufletul la gură momentul de la miezul nopții, când se va înconjura biserica de câteva ori și cu icoana. Totul va culmina cu slujba de mâine, de Sfânta Maria.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Mii de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici participă la pelerinajul care are loc în fiecare an de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula, unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care tradiţia spune că are puteri tămăduitoare.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este marcată de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, printr-un pelerinaj eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Episcopal Major.

Programul pelerinajului cuprinde o noapte de rugăciune, din seara zilei din 14 august, până în ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, 15 august, când, de la ora 10,00, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla împreună cu preoţi de pe întreg cuprinsul eparhiei, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de organizatori.

Preasfinţitul Părinte Claudiu, eparhul de Cluj-Gherla, invită şi în acest an credincioşii să continue tradiţia urmată de-a lungul generaţiilor în Biserica Română Unită şi în Eparhia de Cluj-Gherla, cea a pelerinajelor la sanctuarele mariane în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

"Reînnoim invitaţia de a ne reuni în rugăciune, asemeni Sfinţilor Apostoli la Adormirea Maicii Domnului, în număr cât mai mare, la programul pregătit împreună cu Surorile Congregaţiei Maicii Domnului. O vom cinsti pe Maica Domnului, vom afla adăpost sub privirea ei iubitoare, răspuns cererilor, alinare suferinţelor şi îndrumare bună pe calea vieţii", afirmă înaltul prelat, citat în comunicat.

În cadrul celebrării Sfintei Liturghii Arhiereşti din Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, părintele Claudiu va sfinţi icoana patronală a mănăstirii, "Maica Sfântă - mângâierea celor ce plâng".

La sfârşitul Liturghiei va fi lansată monografia istorice "Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)".

Programul Pelerinajului Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca cuprinde, duminică, la ora 18.00 - Slujba Vecerniei; Paraclisul Maicii Domnului, la ora 20.00 - Rugăciunea Sfântului Maslu; 21.30 - Adoraţie Euharistică, 22.30 - Sfânta Liturghie, 00.30 - Calea Crucii a familiilor; Coroniţa Îndurării Divine, 2.00 - Acatistul Maicii Domnului, 3.00 - Rugăciunea Rozariului de bucurie, 4.00 - Rugăciunea Rozariului de lumină, 5.00 - Rugăciunea Rozariului de durere, 6.00 - Rugăciunea Rozariului de mărire.

Luni, 15 august, programul începe la ora 9.00 cu Rozariul şi continuă la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie Arhierească, Rugăciunile pentru dobândirea Indulgenţei plenare, Sfinţirea Icoanei Maicii Domnului - Icoana patronală a Sanctuarului, Lansarea Monografiei istorice - Surorile Congregaţiei Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021).

Pentru ortodocşi, procesiunea va începe duminică, 14 august, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al oraşului Gherla şi va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, însoţit de PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, şi de PS Macarie, Episcop-vicar de Ruse.

De la ora 18.00, pe Altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

În ziua praznicului, luni, 15 august 2022, de la ora 9.00, tot pe Altarul de vară, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI