Cluj: Mai multe persoane ar fi eliberat adeverințe false de vaccinare anti COVID

Percheziții
Percheziții
5 august 2021, 10:30

Condițiile impuse pentru a călători în străinătate, dar și pentru a participa la diferite evenimente publice îi fac pe cei nevaccinați să caute soluții în afara legii. Așa au apărut certificatele false lansate pe piață de „întreprinzători” siguri de un profit bun. Operațiunea a mers până la accesarea Registrului electronic de evidență a vaccinărilor al unui centru din județul Alba.

ALEXANDRU SINEA, director DSP Alba: “Întrucât la raportarea zilnică a unui centru de vaccinare din Alba au existat diferențe între stocul scriptic și stocul faptic de vaccin, DSP Alba s-a autosesizat și, ca urmare a anchetei, s-a constatat că există suspiciunea ca unele persoane care se presupune că au fost vaccinarete să nu fi intrat în acest centru și să fi primit adeverințe doar electronic”.

Direcția de Sănătate Publică Alba a sesizat Poliția, care a început verificările. Oamenii legii au făcut percheziţii domiciliare, o persoană a fost dusă la audieri, iar alte 10 citate, pentru a da explicații anchetatorilor.

IONELA POPA, purtător de cuvânt IPJ Alba: “Din cercetări a rezultat că, la 28 iunie, o persoană ar fi accesat registrul și ar fi eliberat mai multe adeverințe care atestau în fals, care în realitate nu au fost vaccinate”.

Afaceri cu astfel de documente contrafăcute sunt descoperite tot mai des. Recent, la Iași, 16 persoane care se întorceau din Marea Britanie au fost prinse cu certificate de vaccinare anti-Covid false. Iar la Arad, un bărbat a intrat în atenția autorităților după ce a dat declarații contradictorii, deși avea un certificat aparent valid.

HORIA TIMIȘ, director DSP Arad: “A fost verificat în baza de date națională și s-a certificat suspiciunea”.

Rapelul apărea ca făcut la un centru din Bacău. DSP și Poliția de Frontieră au început o anchetă. Dacă nu se poate confirma că bărbatul a fost în țară în momentul efectuării vaccinului, vor fi sesizate organele de anchetă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––-

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, efectuează două percheziții domiciliare, în județul Cluj, la persoane bănuite de fals informatic.

„Din cercetări a rezultat că, la data de 28 iunie a.c., o persoană ar fi accesat registrul electronic de evidență a vaccinărilor al unui centru din județul Alba și ar fi eliberat, mai multe adeverințe, care atestau, în fals, vaccinarea efectivă la acel centru de vaccinare, a mai multor persoane, care nu au fost vaccinate în locația respectivă”, se arată în comunicatul transmis presei.

O persoană urmează a fi condusă la sediul poliției, iar alte 10 persoane vor fi citate, pentru audieri.

Acest caz nu este singular. Recent, la Iași, 16 persoane, care se întorceau din Marea Britanie, au fost prinse cu certificate de vaccinare anti COVID false.

Iar la Arad, a fost descoperit un nou tip de falsificare a certificatelor, de această dată direct în sistem. Un bărbat a prezentat la vama Vârșand, la intrarea în țară, că se vaccinase cu câteva zile în urmă și demonstra printr-un certificat de vaccinare valid, înregistrat în sistemul național.

Ultima doză apărea ca fiind făcută la un centru din Bacău. S-a dat însă de gol, după ce a declarat că vine acasă după luni de zile în care a stat în străinătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă