Cluburi fără autorizații, spitale fără secții pentru mari arși, la patru ani de la Colectiv

Viața e cea mai prețioasaă avere despre care am învățat de-a lungul timpului că e atât de fragilă și atât de puțin importantă pentru autorități. Ne-au demonstrat-o mai ales acum 4 ani când incendiul Colectiv a ars vieți, mii de suflete în jur și a lăsat cicatrici pentru totdeauna. Au fost 64 de oameni morți și sute de trupuri mutilate pe viață. Este pentru toți o întrebare simplă: ce s-a schimbat? Nu mare lucru sau chiar nimic. Sunt în continuare cluburi care funcționează fără autorizație și în care ar putea să explodeze oricând aceeași tragedie. Sunt în continuare spitale fără secții pentru marii arși, ori acolo unde sunt, nu pot fi utilizate. Să vedem cum stăm în marile orașe cu autorizațiile pentru cluburi și de altfel cu orice schimbare de după tragedia care încă ne mistuie.

30 Octombrie 2019, 08:58 (actualizat 30 Octombrie 2019, 09:40) |
Lectia Colectiv. Cluj
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Conform ISU, în Craiova există 82 de cluburi, baruri și discoteci. Dintre acestea, 57 nu necesită autorizație de securitate la incendiu, 16 nu au autorizație, deci funcționează pe propria răspundere și doar 9 au autorizație de securitate la incendiu.

După tragedia de la Colectiv, au fost cluburi care s-au închis la scurt timp. Patronii și-au mutat afacerile în altă parte, iar acum acele spații sunt în continuare goale. Este vorba în general de subsoluri sau de spații cu o singură ieșire.

Din punct de vedere al sistemului medical, lucrurile nu s-au schimbat. La Craiova nu există un centru pentru mari arși și nici nu există în plan. Cazurile de arsuri ușoare sunt tratate la Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Județean Craiova, iar cazurile grave sunt direcționate către București.

Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii ISU Iaşi, anul acesta au fost constatate în cluburi 107 nereguli, iar 97 au fost sancționate și 33 de amenzi au fost date în cuantum de 117 500 de lei. Uneori, distracția se poate încheia cu situații mai puțin plăcute.

După multe discuţii şi ani de aşteptări, Clinica de Arşi de la Iaşi a fost inaugurată. Săptămâna trecută au apărut în presă informaţii că 90 % dintre probe au fost conforme cu normativele, după ce aproape 200 de invitaţi au vizitat unitatea la deschidere.

De aceea conducerea Spitalului Sf. Spiridon a ales să facă o nouă dezinfecţie, astfel încît să nu existe niciun risc pentru un eventual mare ars care ar avea nevoie de îngrijiri. În momentul de faţă, reprezentanţii unităţii medicale au declarat că totul este în regulă. Reabilitarea Clinicii de Arsuri a început din 2012. Anul acesta a ajuns şi aparatura.

Toate lucrările şi dotarea au costat 50 milioane de lei, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii eşalonat în ultimii 7 ani. Structura Clinicii de la Iaşi cuprinde 5 boxe pentru marele ars, 10 paturi pentru arsuri de până la 25% din suprafaţa corpului şi 5 paturi de terapie intensivă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 13°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI