Clotilde Armand solicită declararea stării de alertă în sectorul 1. Barna Tanczos: Situaţia va trebui rezolvată de firma de salubritate şi Prefectură

Sectorul 1 al Capitalei ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoiului neridicat de pe străzi. Ar însemna că timp de 30 de zile, deșeurile vor putea fi strânse și de alte companii de salubritate, nu doar de cea cu care primăria are contract, Romprest. Prefectul capitalei a anunțat că decizia va fi luată în această seară sau mâine dimineața.

22 Iulie 2021, 07:14 (actualizat 22 Iulie 2021, 20:48) |

Cei care trec pe unele străzi din zona centrală a Capitalei sunt nevoiți să suporte mirosurile și imaginea dezolantă a coșurilor din care gunoiul se revarsă. Unii s-au obișnuit deja cu imaginea, alții sunt revoltați de problemele persistente ale sectorului.

Potrivit primăriei, care a cerut instituirea stării de alertă, deșeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile. S-au adunat astfel 2600 de tone de gunoi, estimează primăria.

Situația actuală este determinată de conflictul comercial mai vechi dintre primărie și firma de salubritate. Romprest refuză să ridice unele deșeuri pe motiv că primăria nu îi plătește integral serviciile, în timp ce primăria susține că tarifele sunt supraevaluate. Un control al Ministerului Finanțelor arată că Romprest ar fi încasat ilegal, în ultimii 5 ani, 243 de milioane de lei prin supradimensionarea și creșterea de tarife. Primarul Sectorului 1 a anunțat că va înainta procesul verbal către DNA.

"Chiar dacă firma de salubritate continuă șantajul lăsând voit gunoiul pe străzile din Capitală, noi vom merge până la capăt", a scris Clotilde Armand pe o rețea de socializare. Romprest nu a răspuns solicitărilor de a-și exprima punctul de vedere.

_______________________

Comitetul Local pentru Situații de Urgență din Sectorul 1 a votat propunerea primarului Clotilde Armand de a cere din nou Prefecturii Capitalei declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile. Situaţia din Sectorul 1 va trebui rezolvată, până la urmă, de firma de salubritate şi de Prefectură, pentru că este inadmisibil ca luni de zile de avem gunoaie pe stradă, a atenţionat joi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

ACTUALIZARE Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, joi, că analizează dacă sunt alternative de rezolvare a situaţiei deşeurilor din Sectorul 1 fără a se declara starea de alertă solicitată de primarul Clotilde Armand.

"La lucrul acesta ne uităm în momentul de faţă, dacă există surse alternative de a rezolva situaţia, fără a declara starea de alertă, aşa cum am găsit acum o lună o soluţie alternativă. Dacă există, o vom indica şi nu va fi necesară starea de alertă. Dacă nu există, atunci starea de alertă ar trebui declarată", a afirmat Stoica.

______________________

"Situaţia din Sectorul 1 va trebui rezolvată, până la urmă, de firma de salubritate şi de Prefectură, pentru că este inadmisibil ca luni de zile să avem gunoaie pe stradă. Sectorul 1 este, practic, cel mai bogat sector, cea mai bogată unitate administrativ teritorială din România. Eu nu pot să accept ca un asemenea sector să nu fie în stare să-şi gestioneze această problemă. Alături de primărie, să vină şi Prefectura... Lege nu avem ? Legea spune foarte clar ale cui sunt responsabilităţile. Eu văd, totuşi, că Sectorul 1 are bani. De ani de zile plăteşte serviciile de salubritate ale cetăţenilor... Dacă aceşti bani s-ar fi dus în investiţii în ultimii ani, cu siguranţă Sectorul 1 ar avea deja poate cel mai modern sistem din lume. Trebuie asumare de răspundere, decizii urgente şi soluţii pentru Sectorul 1. Riscăm să avem gunoaie peste tot, deşeuri la fiecare colţ de stradă, să avem acest pericol constant din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor", a afirmat ministrul Mediului.

Motivul este deja cunoscut: gunoaiele neridicate de firma de salubrizare Romprest.

Potrivit primăriei, deșeurile nu au mai fost colectate de 20 de zile, ceea ce pune în pericol sănătatea cetățenilor dar și mediul înconjurător.

Romprest a fost notificată din 16 iulie ca în termen de 72 de ore să ridice gunoaiele, însă nu a făcut-o. La începutul lunii iunie a mai existat o solicitare de instituire a stării de alertă în Sectorul 1, însă Prefectura nu a acceptat-o.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI