Clotilde Armand, la Tema Zilei: Romprest să ne lase să ne uităm în contabilitatea firmei ori reziliem contractul. Voi cere rezilierea în Consiliul Local de joi

Clotilde Armand
Clotilde Armand
21 iunie 2021, 11:28

”Serviciul public nu are voie să fie întrerup. Operatorul este obligat să asigure continuitatea serviciului de salubritate. O să-mi mențin punctul de vedere. Este important să avem această dezbatere. Eu o să cer rezilierea contractului cu Romprest. Am adus constant problema operatorului de salubritate. Contractul nu mai are nicio legătură cu realitatea. (…) Tarifele nu au legătură cu realitatea. Aici vorbim de monopol. Nu avem referința pieții”, a spus Clotilde Armand, la TVR 1, la Tema Zilei, care a precizat că a venit de șase ori în fața Consiliului Local cu problema Romprest.

”Este aceeași placă a dezinformării a unei situații nereale”, a spus la rândul său Iancu Toader, avocatul firmei de salubritate, invitat prin telefon, la Tema Zilei. El a mai că Romprest a venit de nenumărate ori cu propuneri de rezolvare a situației, de la renunțarea la creanțe, la eșalonarea datoriilor. ”Doamna primar nu înțelge că suntem într-un stat de drept. Suntem de acord cu orice, în condițiile în care suntem plătiți”, a spus Toader, completând că Romprest este de acord cu renegocierea tarifelor, care nu sunt concurențiale.

”El ce vrea este să negociem, așa, un aranjament, iar eu vreau respectarea legii, care spune clar că trebuie să avem acces la contabilitatea firmei”, a spus Armand, care a avertizat în finalul discuției că dacă Romprest nu oferă acces la datele contabile, atunci Primăria va susține rezilierea contractului.

În cadrul emisiunii a intervenit telefonic și Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1. ”PNL a susținut două lucruri vitale: că cetățenii nu trebuie să sufere, deci gunoiul trebuie ridicat, și legea trebuie respectată. Este clar că sunt semne de întrebare legate de acest contract, ele trebuie lămurite în instanță, conform legii, și între timp lucrurile să meargă înainte”, a spus Burduja.

___________________________________________________________

Cine are dreptate în scandalul gunoaielor? Primăria Sectorului 1 sau prestatorul de salubritate Romprest? Cine îi protejează pe cetățeni în acest conflict? Poate prefectul să instituie starea de alertă și dacă da, de ce n-o face? Sunt întrebări care așteaptă un răspuns în interesul cetățeanului plătitor de taxe.

Gunoiul menajer nu mai este ridicat în Sectorul 1 al Capitalei și se poate ajunge la declararea stării de alertă. Primarul Clotilde Armand a ales această soluţie după ce compania de salubritate şi-a suspendat activitatea.

Primăria Sectorului 1 a cerut Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) ridicarea licenței de funcționare a Companiei Romprest Service SA.

„Operatorul de salubritate lucrează pentru statul român și nu invers. Ce se întâmplă acum e un șantaj, un șantaj total inacceptabil pe care statul român nu trebuie să îl accepte. Pe străzile Sectorului 1, muncitorii operatorului de salubritate prestează servicii scumpe, dar când e vorba de serviciul public, de ridicare de gunoi, ei nu prestează, deși acest serviciu este obligatoriu prin lege, prin regulamentul de salubritate, prin contract,” a afirmat primarul Clotilde Armand, într-o declarație de presă.

Primarul Clotilde Armand solicită în continuare instituției prefectului Capitalei declararea stării de alertă. „Asta mi-ar permite să-i plătesc direct pe sortatori și să identific o situație de rezervă – o altă companie care să facă curățenie atunci când vedem că operatorul nu respectă contractul,” spunea primarul Sectorului 1.

Invitat la Tema Zilei, prefectul Capitalei a declarat că, din punct de vedere legal, „nu e voie să oprești acest serviciu” – referindu-se la cel de strângere a deșeurilor. „Și un astfel de prestator, care are un monopol, nu este îndreptățit să oprească în niciun caz colectarea deșeurilor. Și această obligație este trecută în contract. Chiar dacă nu e plătit în totalitate, nu are voie să întrerupă sau să afecteze colectarea deșeurilor. El poate reduce frecvența celorlalte servicii – de exemplu, să curețe străzile, însă în niciun caz nu poate opri ridicarea gunoaie. Deci legea a fost încălcată, contractul a fost încălcat”, a declarat Alin Stoica. Prefectul a adăugat că nu se pronunță pe sumele aflate în discuție și că justiția este cea care le va clarifica.

Cât privește ancheta pe care o conduce pentru a decide sau nu instituirea stării de alertă, Alin Stoica spunea că „acest conflict trebuie în primul rând dezamorsat”, pentru că este „în interesul cetățeanului”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite