Clopote pentru centenarul Marii Uniri. Sfințite la 150 de ani de când Sf. Calinic de la Cernica a murit

Patru clopote noi, acordate în note muzicale, vor răsuna şi pentru Centenarul Marii Uniri, la Mănăstirea Cernica, de lângă Bucureşti. Un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române le-a sfinţit chiar de ziua Sfântului Calinic de la Cernica. Mii de pelerini le-au admirat înainte să ajungă la racla cu moaştele sfântului, trecut la cele veşnice acum 150 de ani.

12 Aprilie 2018, 19:10 (actualizat 12 Aprilie 2018, 20:06) |
Clopote pentru Centenarul Marii Uniri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Se sfinţesc clopotele acestea, prin puterea Duhului Sfânt".

Ierarhi veniţi special din ţară au oficiat slujba de sfinţire a clopotelor noi de la Cernica.

"Prin glasul lor să se domolească şi să se liniştească şi să înceteze furtunile, vânturile şi grindinile, viforul şi tunetele cele înfricoşătoare!"

Şi fizica explică faptul că rezonanţa clopotelor dispersează norii. Clopotele vechi vor fi coborâte. Sunt fisurate.

Cele patru clopote din bronz, cu juguri din stejar masiv, tot mai greu de găsit, au fost turnate în Maramureş, la Satulung. Cel mai mare are 1347 de kilograme. Sunt clopote în armonie, acordate în note muzicale.

"Sunt acordate pe 430 de hertzi, nu pe 440 de hertzi, cum se fac clopotele în vestul Europei, care este un ton un pic mai înalt. Sunetul este foarte plăcut, rezonanţa foarte lungă."

Aceste clopote îi vor chema pe credincioşi la rugăciune de-abia peste două săptămâni, când vor fi montate în clopotniţa Mănăstirii Cernica. Sistemul este unul complet automatizat. Clopotele vor putea fi acţionate de la distanţă, cu telecomandă şi chiar cu telefonul mobil.

Clopotele realizate cu binecuvântarea Patriarhului României pentru Centenarul Marii Uniri marchează şi cei 150 de ani de când Sfântul Calinic de la Cernica a trecut la Domnul. Preafericitul Daniel şi mii de credincioşi au trecut pe la racla cu moaştele sfântului, care era foarte generos. Şi acum, mulţi povestesc despre ajutorul primit.

Sfântul Ierarh Calinic a construit biserica Mănăstirii Cernica, unde a fost 32 de ani stareţ. A pus piatra de boltă şi la bisericile mănăstirilor Pasărea şi Frăsinei şi la catedrala Râmnic. Moaştele sale întregi sunt păstrate la Cernica.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI