Clipe istorice în Japonia. Împăratul Akihito și-a anunțat oficial abdicarea, într-o ceremonie la palatul din Tokyo

30 aprilie 2019, 13:02

Într-o scurtă ceremonie, în Sala Pinilor, cea mai frumoasă încăpere din Palatul Imperial din Tokio, împăratul Akihito și-a anunțat abdicarea. Ritualul a inclus aducerea tezaurului imperial – sabia și o piatră prețioasă – o amuletă –  două din cele 3 misterioase obiecte sacre ale tezaurului imperial. Cel de al treilea – o oglindă – este păstrat în altarul Ise.

La finalul ceremoniei, Akihito a rostit ultimele cuvinte din postura de împărat: Începând de astăzi, îndatoririle mele de împărat se sfârşesc.

Akihito are 85 de ani și e bolnav. A fost operat pe cord, a avut cancer de prostată și nu aude bine. În 2016 și-a șocat supușii, anunțând că vrea să abdice din motive de sănătate. Legea nu permite: monarhul trebuie să stea pe tron până-și dă ultima suflare.

Parlamentul a fost de acord să facă o excepție. În cei 30 de ani de domnie Akihito, monarhia s-a modernizat. Împăratul a încălcat multe tabuuri – primul fiind poate că s-a căsătorit din dragoste cu o femeie de rând. De altfel, se spune că împărăteasa Michiko a fost cea care a normalizat, atât că se poate, viața la curte.

Și ea și împăratul petreceau timp cu copiii, în loc să-i lase cu nenumăratele bone și guvernante, împărăteasa le făcea ea însăși pachețelul pentru școală, când erau mici. În plus, apropierea de oameni, mai ales când Japonia a fost lovită de nenorociri, ieșirile în public, au fost tot ideea ei.

Prințul moștenitor Naruhito va urca pe tronul crizantemelor la miezul nopții, dar ceremoniile tradiționale vor avea loc la toamnă.

În vârstă de 59 de ani, Naruhito a absolvit istoria, de la o universitate din Tokio și a urmat și cursuri la Oxford – acolo a cunoscut o pe cea care avea să-i devină soție, Masako – o tânără sclipitoare, care după absolvirea studiilor a lucrat în diplomație.

Dar rigorile vieții de la palat i-au provocat o depresie urâtă și ani de zile nu a fost văzută în public. Naruhito și Masako au o fată, care însă nu va ajunge la tron, pentru că legea nu permite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite