Clinică medicală cercetată penal pentru că a introdus în ţară organe umane fără a avea autorizaţie. MS: Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit legal sarcinile

26 august 2022, 12:50

Mai multe persoane fizice, dar şi o firmă, sunt cercetate pentru că ar fi adus în ţară, în repetate rânduri, de la o bancă de ţesuturi din Italia, cornee, fără a avea o autorizație specială emisă de Agenția Națională de Transplant (ANT). Totul s-ar fi petrecut între 2019 și 2021.

RADU CĂLIN, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1: Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru o persoană juridică și mai multe persoane fizice pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de introducere pe teritoriul țării de organe, țesuturi ori celule de origine umană, fără a deține autorizația de la ANT. Procesul a fost pornit ca urmare a unei sesizări din oficiu din partea organelor judiciare și până la acest moment nu au fost depuse plângeri de către pacienți. Este vorba despre un număr semnificativ de cornee, peste 300 de cornee.

Potrivit site-ului Agenţiei Naţionale de Transplant, clinica avea eliberată o acreditare pentru transplant de ţesuturi din 17 februarie 2015, pentru o perioadă de 5 ani.

La începutul lunii mai, la sediul clinicii din Capitală au fost făcute verificări de către Inspecția Sanitară și au fost descoperite mai multe nereguli, printre care și faptul că făceau operații de transplant de cornee fără a avea autorizație de la Agenția Națională de Transplant. Compania ar fi fost amendată, potrivit unor surse, cu 40.000 de lei.

Tot atunci, firma ar fi fost atenţionată să solicite Agenţiei reacreditarea. Printr-un comunicat de presă, Agenţia Naţională de Transplant transmite că deocamdată nu face precizări în acest caz: „Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare”.

Am solicitat şi noi clinicii un punct de vedere, dar ni s-a transmis că cei din conducere sunt plecaţi din ţară.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional în cazul clinicii medicale din Capitală acuzate de trafic de organe. „Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat al MS.

Clinica e suspectată că, timp de trei ani, a adus în România fără a avea autorizaţie ,,un număr semnificativ” de cornee.

,În perioada 2019-2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţionala de Transplant”, transmit procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care instrumentează acest dosar.

Procurorii au făcut percheziții în acest dosar.

Țesuturile ar fi fost aduse de o bancă de țesuturi din Italia. Clinica ar fi avut autorizație de la Agenția Națională de Transplant până în 2019, apoi nu a mai depus documentația pentru obținerea autorizației, iar Agenția s-a autosesizat.

Nicio persoană care a beneficiat de operație la această clinică nu a depus plângere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite