COOLTURA

Claudiu Turcuș, premiat de Observator cultural pentru cartea de eseuri "Împotriva memoriei"

Zilele trecute a fost Gala Premiilor revistei Observator cultural. Marele premiu pentru întreaga operă l-a luat Gabriela Adameşteanu. Iar cartea distinsă pentru eseistică e a unui tânăr critic literar de la Universitatea Babeș-Bolyai. Claudiu Turcuş a scris Împotriva memoriei, o privire asupra literaturii şi filmului din perioada comunistă. Pune faţă în faţă romanul politic al anilor ‘60-‘70 şi aşa-numitul film de actualitate al epocii.

20 Aprilie 2018, 18:22 |
Claudiu Turcuș

Claudiu Turcuş spune că, în ultimii 30 de ani, avem un punct de vedere dominant despre trecutul socialist, văzut ca rău, traumatizant. El e intersat de polifonia acelei perioade și de multiplicarea perspectivelor. Și merge să analizeze literatura și filmul din anii comunismului.

Când ajunge la noul val al cinematografiei noastre, filmele premiate ale unor regizori precum Cristian Mungiu sau Cristi Puiu, arată cum rememorarea comunismului era redată într-un limbaj pe înțelesul occidentalului.

Claudiu Turcuș crede că tema memoriei și a comunismului nu e epuizată în cinematograful românesc și nici în studiile umaniste.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI