Claudiu Florică și Dinu Pescariu, sub urmărire penală în cazul Microsoft. DNA a cerut ridicarea imunității fostului ministru Gabriel Sandu

10 aprilie 2017, 10:05

Denunţătorii din primul dosar Microsoft, Caudiu Florică şi Dinu Pescariu, au fost puşi sub acuzare pentru instigare la abuz în serviciu. Ei l-ar fi determinat pe fostul ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Boc, Gabriel Sandu, să prelungească contractul de închiriere a licenţelor Microsoft încheiat în 2004. Microsoft a vândut pachetul software cu aproape 39 de milioane de euro, iar firma intermediară a lui Claudiu Florică a revândut mai departe către Ministerul Comunicaţiilor cu 90 de milioane de euro. Un adaos comercial mai mare de 100%. Comisionul uriaş încasat de firma lui Florică, DIM Soft, de 51 de milioane de euro, este considerat prejudiciu.

Firma lui Florică, Dim Soft, ar fi câştigat licitaţia organizată de ministerul Comunicaţiilor în 2009, mituindu-l pe fostul ministru Gabriel Sandu cu aproape 3 milioane de euro. Pentru acea şpagă, Sandu se află acum în detenţie, fiind condamnat la 3 ani de închisoare. Acum, DNA vrea să îl acuze şi de abuz în serviciu şi îi cere avizul Preşedintelui Klaus Iohannis.

Licitaţia câştigată de firma lui Florică ar fi fost aranjată de funcţionarii din minister. În caietul de sarcini s-ar fi pus condiţii pe care le îndeplinea doar firma lui Florică.

Andrei Săvulescu, fost director în Ministerul Comunicațiilor, a fost acuzat şi el de abuz în serviciu.

În primul dosar Microsoft au fost condamnaţi deja Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Nicoale Dumitru şi fostul ministru Gabriel Sandu. În dosarul Microsoft 2 sunt puşi sub acuzare încă 8 foşti miniştri din Guvernele Năstase şi Boc, printre care Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

ORA 15:22 Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mișcare a acțiunii penale față de Claudiu Florică și Dinu Pescariu. Cei doi sunt acuzați de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. De asemenea, procurorii anticorupție au dispus și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul celor doi denunțători din primul dosar Microsoft.

Claudiu Florică, fost șef al Fujitsu în România, denunțător în dosarul licențelor Microsoft, și fostul tenisman Dinu Pescariu au fost audiați, luni, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

DNA informează, într-un comunicat, că a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, acuzat de abuz în serviciu.

În acest nou dosar, Microsoft 3, au fost puși sub urmărire penală și sub control judiciar pentru 60 de zile alți trei inculpați: doi foști angajați ai Ministerului Comunicațiilor – Andrei Săvulescu, la acea dată director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informațional, și consilierul acestuia, Ion Adrian Stănescu, precum și Călin Tatomir, director general Microsoft România.

ORA 13:00 Dinu Pescariu este audiat în acest moment de procurori. Fostul tenisman este pus sub acuzare pentru instigare la abuz în serviciu.

Dinu Pescariu și Claudiu Florică l-ar fi instigat, în 2009, pe fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, ca să prelungească un contract Microsoft, a trasnsmis Alex Costache pentru Telejurnal.

ORA 11:00 Claudiu Florică, reprezentantul Fujitsu Siemens, intermediarul Microsoft în România, a fost chemat la DNA într-un nou dosar penal / Microsoft 3. Claudiu Florică este pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu.

În primul dosar, Claudiu Flroică a fost denunțător. În acest dosar, Claudiu Florică are calitatea de suspect și ar putea răspunde pentru complicitate la abuz în servciu. La finalul anchetei și procesului, dacă va fi găsit vinovat ar putea să piardă banii pe care i-a câștigat prin intermedierea acestor tranzacții cu statul român, a transmis corespondentul TVR Alex Costache. În jurul prânzului ar putea veni la DNA și Dinu Pescariu – intermediar al șpăgilor din dosarul Microsoft.

Iată că procurorii DNA îi pun sub acuzare pe denunțătorii din primul dosar Microsoft. Au existat critici în spațiul public că în primul dosar au fost puse sub acuzare mai multe persoane, însă cei care au dat șpăgile au scăpat întrucât au făcut denunțuri. În acest nou dosar, Claudiu Florică a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite