Clasa politică, împărțită în două. Președintele și Opoziția se îndoiesc de independența Secției magistraților, Puterea cere încredere în Justiție

14 februarie 2019, 20:22

Într-un comunicat de presă, președintele Klaus Iohannis solicită Secției speciale de investigare a magistraților să clarifice rapid dosarul deschis Codruței Kovesi. Șeful statului atenționează totodată majoritatea PSD-ALDE să renunțe la măsuri care îngrădesc independența Justiției și îi cere să pună în aplicare solicitările Comisiei de la Veneția pentru continuarea luptei anticorupție. Președintele are de partea sa Opoziția parlamentară.

Dan Barna, președintele USR: „Nu este nimic întâmplător în citarea doamnei Kovesi exact în momentul în care urma să plece la Bruxelles, pentru a susține candidatura”.

Alina Gorghiu, PNL: „E destul de straniu că se întâmplă fix împotriva unuia dintre candidații cu șanse reale pentru Parchetul European”.

Social democrații îi transmit lui Kovesi să aibă încredere în justiție.

Robert Cazanciuc, președintele Comisiei Juridice din Senat: „Domnul Nițu și-a anunțat candidatura pentru al doilea mandat și la scurt timp a fost invitat la DNA. Ulterior, Înalta Curte l-a declarat nevinovat, constatând că fapta nu există. Deci nu văd de ce doamna Kovesi n-ar avea încredere în Justiție”.

Și fostul premier Victor Ponta invocă propriul exemplu când s-a retras de la conducerea partidului.

Victor Ponta, președintele ProRomânia: „Am fost acuzat de ceva, m-am retras din funcție, judecătorii m-au achitat, pot să fac din nou”.

La Bruxelles, procedura de selecție a procurorului european șef este în desfășurare.

Margaritis Schinas: „Ne aşteptăm ca toți candidaţii pentru postul de procuror european șef să fie trataţi corect și în mod egal”.

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE: „Ce se întâmplă acum și în raport de evoluția lucrurilor probabil vor avea o influență în decizia deputaților, dar vă spun clar – este un vot politic – numai în România se vorbește de nominalizări dincolo de politic”.

Cei trei candidați selectați pentru postul de procuror șef vor fi audiați în Comisiile reunite de Libertăți și Control Bugetar din Parlamentul European, pe 26 februarie. Ulterior, Parlamentul European și Consiliul vor decide, prin consens, cine va fi viitorul procuror șef al Uniunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite