Clădirea teatrului din Mariupol, unde erau 1.000 de oameni, a fost bombardată de ruși. Curtea Internaţională de Justiţie cere Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina. Biden îl numește "criminal de război" pe Putin

Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde erau adăpostiți 1.000 de oameni, a fost bombardată de trupele ruse. Președintele american, Joe Biden, a anunțat un ajutor suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Președintele ucrainean a cerut din nou zonă liberă aeriană deasupra Ucrainei, într-un discurs în fața Congresului american, căruia i s-a adresat prin teleconferință. Curtea Internaţională de Justiţie, cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina.

16 Martie 2022, 06:50 (actualizat 17 Martie 2022, 00:19) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Teatrul Dramatic din Mariupol, bombardat"
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE 23.30 Imagini din satelit arată că în fața și în spatele teatrului din Mariupol care a fost bombardat era scris cuvântul „copii”.

(w500) Teatrul di

ACTUALIZARE 23.00 Caracterizarea președintelui rus drept criminal de război, făcută de Joe Biden, este o „retorică inacceptabilă și de neiertat”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Considerăm că o astfel de retorică din partea unui şef de stat, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în întreaga lume, este inacceptabilă şi de neiertat".

ACTUALIZARE 22.50 Rusia a cerut miercuri o nouă amânare pentru vineri a unui vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru proiectul său de rezoluţie "umanitară" privind Ucraina.

ACTUALIZARE 22.45 Bubuituri similare producerii unor explozii puternice au fost auzite în mai multe orașe din Belarus: Baranavichy, Luninets, Stolin, Hantsavichy, Slutsk, Kletsk, scrie pe pagina sa de Twitter jurnalista Hanna Liubakova. Încercăm să aflăm ce se întâmplă, completează ziarista.

ACTUALIZARE 22.20 Trupurile a trei copii și doi adulți au fost găsite de echipele de salvare sub dărâmăturile unui bloc din Cernihiv.

ACTUALIZARE 22.00 Bombardamente navale în apropiere de Odesa, a declarat un înalt oficial american al apărării, citat de CNN. "Credem că acestea sunt din nou de la nave de război rusești din Marea Neagră".

ACTUALIZARE 21.45 Surse: Slovacia ar fi fost de acord să furnizeze Ucrainei un sistem de apărare aeriană

ACTUALIZARE 21.30 Pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, președintele SUA, Joe Biden, îl numește “criminal de război” pe Vladimir Putin. Afirmația a fost făcută la Casa Albă, în timpul unui eveniment  împotriva violenţelor conjugale.

ACTUALIZARE 21.20 Directorul executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii al OMS, Michael Ryan: ''Sistemul de sănătate a devenit o ţintă. Devine parte din strategia şi tacticile războiului. Acest lucru este total inacceptabil, este împotriva dreptului internaţional umanitar''. De la invazia Rusiei în Ucraina, OMS a identificat 43 de atacuri împotriva sistemului de sănătate.

ACTUALIZARE 21.00 CEDO a anunţat că suspendă ''examinarea tuturor cererilor'' împotriva Rusiei.

''Ca urmare a Rezoluţiei Comitetului de Miniştri potrivit căreia Federaţia Rusă încetează să mai fie membră a Consiliului Europei începând cu 16 martie 2022 (Rezoluţia (CM/Res(2022)2), Curtea a decis să suspende examinarea tuturor cererilor împotriva Federaţiei Ruse până la examinarea consecinţelor juridice ale acestei rezoluţii asupra activităţii Curţii'', se arată într-un comunicat.

ACTUALIZARE 20.59 Imagini din interiorul teatrului din Mariupol înainte de bombardamentul rusesc, cu mulțimea de oameni care se adăpostea în cladire.

 

ACTUALIZARE 20.50 Primarul orașului Melitopol a fost eliberat, a declarat consilierul prezidenţial Kyrylo Timosenko. Timoșenko: Operațiunea specială de eliberare a primarului din Melitopol, Ivan Fedorov, tocmai a fost finalizată cu succes. Fedorov fusese răpit de soldații ruși vineri seara.

 

 

ACTUALIZARE 20.43 Case distruse de obuze, în districtul Podilskii din Kiev. Potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko, bombardamentele rusești au lovit mai multe case în seara zilei de 16 martie. Incendiile au fost stinse. Încă nu au fost raportate victime.

ACTUALIZARE 20.35 Ministerul rus al Apărării a negat raportul publicat de ambasada SUA la Kiev conform căruia forțele ruse au ucis 10 oameni care așteptau la coadă la pâine în Cernihiv. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că raportul și filmările sunt o „înșelătorie lansată de Serviciul de Securitate ucrainean”. Konașenkov a spus că ambasada a publicat un „fals neverificat”, adăugând: Niciun soldat rus nu este sau nu a fost la Cernihiv. Toate unitățile se află în afara orașului Cernihiv și nu desfășoară nicio acțiune ofensivă. Ministerul rus al Apărării a negat, de asemenea, că ar fi efectuat un atac aerian împotriva unui teatru din Mariupol, potrivit RIA, citată de The Guardian.

ACTUALIZARE 20.15 Un alt adăpost, organizat la piscina Neptun din Mariupol, bombardat de armata rusă. În clădire se aflau femei și copii.

 

 

ACTUALIZARE 19.57 Reacția Ucrainei la planul de pace apărut în presă: E doar un draft cu pozițiile Rusiei. „Pe scurt, ce a prezentat Financial Times este un draft și care reprezintă pozițiile cerute de partea rusă. Atât”, a reacționat Mihailo Podoliak, unul dintre negociatorii ucraineni, după apariția în presă a unui „plan de pace redactat de către Rusia și Ucraina”.

 

 

ACTUALIZARE 19.15 Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina de 800 de milioane de dolari, care se adugă celor 200 de milioane alocate în ultima săptpmână, potrivit CNN. Astfel, ajutorul se ridică la 1 miliard de dolari.

ACTUALIZARE 19.00 Potrivit presei locale, aproape 1.000 de persoane s-ar fi aflat în interiorul clădirii teatrului din Mariupol, bombardat de armata rusă. Numărul exact al victimelor este încă necunoscut.

 

 

ACTUALIZARE 18.55 NATO nu va desfăşura trupe sau mijloace aeriene în Ucraina şi pregăteşte o consolidare substanţială a prezenţei sale militare în ţările de pe flancul estic, unde va desfăşura mai multe trupe şi echipamente militare, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o reuniune a miniştrilor apărării din statele NATO.

ACTUALIZARE 18.46 Ruşii au bombardat Teatrul Dramatic din Mariupol, unde se adăposteau civili. Numărul victimelor ar putea fi foarte mare, potrivit NEXTA.

ACTUALIZARE 18.45 Liderul spiritual al Bisericii Catolice şi cel al Bisericii Ortodoxe ruse, papa Francisc, respectiv patriarhul Kiril, au purtat miercuri o discuţie telefonică despre conflictul din Ucraina şi au precizat că îşi doresc "o pace echitabilă", a anunţat Patriarhia Moscovei într-un comunicat de presă.

ACTUALIZARE 18.40 Un elicopter inamic a fost doborât lângă Nikolaiev.

 

 

ACTUALIZARE 18.09 Curtea de la Haga cere oprirea războiului. Procesul de la Haga a fost deschis de Kiev, care a cerut celui mai înalt tribunal al ONU să dispună Moscovei să înceteze imediat invazia din Ucraina. Președintele Zelenski a vorbit cu reptezentantul Curţii de la Haga ajuns în Ucraina. Scopul vizitei este începerea oficială a anchetei crimelor de război ale armatei ruse.

 

 

ACTUALIZARE 17.22 Reţeaua electrică a Ucrainei este de acum conectată la reţeaua europeană, a anunţat miercuri ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, a cărei ţară asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, relatează AFP. "Ne-am angajat, aşa că am făcut-o: reţeaua electrică ucraineană, care funcţiona de la începutul războiului în mod izolat, este conectată din această dimineaţă la reţeaua europeană", a scris pe Twitter ministrul, responsabil şi de domeniul energiei.

ACTUALIZARE 17.20 Ucraina și Rusia au întocmit un plan de pace care include încetarea focului și retragerea Rusiei, dacă Kievul își declară neutralitatea, relatează Financial Times, citat de The Guardian. Acordul ar presupune ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a se alătura NATO și la găzduirea unor baze militare străine.

ACTUALIZARE 16.30 Rușii eliberează cele 6 persoane capturate cu o zi înainte în Bucha. Cele șase persoane, personalul primăriei Bucha și voluntari, au fost prinse în seara zilei de 15 martie, când îi ajutau pe locuitori să fugă din oraș.

ACTUALIZARE 16.13 Rusia nu mai este membră a Consiliului Europei.

 

 

ACTUALIZARE 15.10 Volodimir Zelenski se adresează Congresului american. Președintele ucrainean  spune că Ucraina cere o reacție la „teroarea” atacurilor aeriene rusești. Zelenski a cerut din nou impunerea unei zone de excludere aeriană.

ACTUALIZARE 14.30 Potrivit publicației Suspilne, citată de The Kyiv Independent, trupele ruse au ucis cel puțin 10 civili care stăteau la coadă la pâine în Cernihiv. Potrivit corespondentului Suspilne,  atacul a avut loc în jurul orei 10.00.

ACTUALIZARE 14.28 Invadatorii ruși continuă să răpească lideri locali aleși democratic în Ucraina, a scris pe Twitter ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Primarul orașului Skadovsk, Oleksandr Yakovlyev, și adjunctul său, Yuri Palyukh, au fost răpiți astăzi. Statele și organizațiile internaționale trebuie să ceară Rusiei să-i elibereze imediat pe toți oficialii ucraineni răpiți! - a mai scris oficialul.

ACTUALIZARE 14.13 Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), Peter Maurer, a sosit la Kiev pentru o vizită de cinci zile în Ucraina, pe parcursul căreia va insista asupra îmbunătăţirii accesului pentru ajutorul umanitar şi asupra protejării civililor, a anunţat miercuri organizaţia, transmite Reuters.

"După uriaşa suferinţă a populaţiei civile şi intensele noastre convorbiri virtuale cu guvernele rus şi ucrainean, consider deosebit de important să avem contacte directe, pentru a putea merge în profunzimea înţelegerii unei activităţi umanitare neutre, independente şi imparţiale şi pentru ca mandatul nostru de funcţionare în această ţară să fie pe deplin înţeles de către autorităţi", a spus Maurer.

ACTUALIZARE 13.27 Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, se pronunţă miercuri în procesul deschis de Kiev care cere celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina, în ceea ce va fi primul verdict al unui tribunal internaţional de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape trei săptămâni, transmite dpa.

Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi cere curţii să ordone încetarea imediată a ostilităţilor. Totodată, Ucraina mai cere judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie şi 8 martie. Însă, într-un document scris, Moscova a respins competenţa curţii cu privire la speţa prezentată de Ucraina.

Agenţia dpa aminteşte că, deşi verdictele CIJ au caracter obligatoriu şi nu există posibilitatea unui recurs, curtea nu are puteri executive care să-i permită să le pună efectiv în aplicare.

ACTUALIZARE 13.16 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că, în cadrul negocierilor pentru pace cu Kievul, se va discuta despre chestiunea neutralității Ucrainei, statut similar celui al Austriei și Suediei. Opțiunea ar fi un compromis, a adăugat Peskov.

Şeful echipei de negociatori a Rusiei, Vladimir Medinski, a declarat la rândul său miercuri că negocierile sunt "lente şi dificile", dând totodată asigurări că Kremlinul "vrea să se ajungă la pace cât mai repede posibil".

Este vorba de o Ucraină "neutră", a adăugat el, evocând de asemenea Austria şi Suedia ca model. Potrivit lui Medinski, problemele-cheie sunt statutul peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, şi al republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova.

Statutul neutru al Ucrainei implică ca această ţară să renunţe la aderarea la NATO. Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că va trebui "recunoscut" faptul că ţara sa nu va adera niciodată la Alianţa Atlanticului de Nord.

ACTUALIZARE 12.55 Cehia a adunat suma de 30 de milioane de dolari în urma unei campanii de strângere de fonduri. Banii vor fi direcționați către achiziția de arme pentru Ucraina. Campania a fost coordonată de guvernul Cehiei, iar banii vor fi donați ambasadei Ucrainei din Praga.

ACTUALIZARE 12.45 Delegația prim-miniștrilor Poloniei, Cehiei și Sloveniei a revenit în Polonia în deplină siguranță. Oficialii au călătorit la Kiev cu trenul pentru a demostra solidaritatea cu Ucraina și a fost prima delegație străină care a vizitat capitala după declanșarea războiului.

ACTUALIZARE 12.39 Forțele militare ale Ucrainei conduc contraatacuri la scară mică împotriva inamicilor  pe mai multe fronturi, iar forțele ruse nu au mai fost capabile să câștige teren din cauza absenței resurselor, a declarat consilierul prezidențial d ela kiev, Oleksiy Arestovych. ”Situația în punctele fierbinți rămâne neschimbată și nu este nicio șansă să se schimbe de vreme ce Rusia și-a epuizat resursele”. ”Rusia continuă să atace ținte civile, două treimi dintre rachete sunt țintite asupra clădirilor și infrastructurii civile”, a adăugat Arestovych.

ACTUALIZARE 12.36 Peste 1,89 milioane de ucraineni au trecut granița în Polonia de la începutul războiului, potrivit Poliției de Frontieră.

ACTUALIZARE 12.20 Președintele Agenției de Spionaj Extern a Rusiei a spus că sorata țării se va decide în următoarele zile. Sergei Naryshkin  a spus, în cadrul unui eveniment organizat la Moscova, că” Rusia trăiește acum un moment cu adevărat istoric”. Viitorul Rusiei se decide acum, precum și viitorul său loc în lume, a adăugat oficialul. Discursul său s-a axat pe ideea de suveranitate a statului. ” În asemenea chestiuni, Rusia nu s-a retras și nu o va face niciodată, altfel ar înceta să mai fie Rusia.”

ACTUALIZARE 12.00 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a admis miercuri că Alianţa Nord-Atlantică are "responsabilitatea" de a se asigura că războiul din Ucraina nu se extinde dincolo de frontierele acestei ţări şi a recunoscut că acest conflict va avea consecinţe "de durată" pentru securitatea aliaţilor

ACTUALIZARE 11.42 Pompierii se luptă cu flăcărăile care au cuprins clădirea de 12 etaje din Kiev după ce a fost atacată de invadatorii ruși

ACTUALIZARE 11.20 Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la liderii politici și din administrație, precum și la jurnaliștii din Rusia să renunțe la posturile pe care le dețin în semn de protest față de războiul pornit de țara lor în Ucraina. ”Dacă rămâneți în posturile voastre și nu vă opuneți războiului, comunitatea internațională vă va priva de tot ce ați agonisit, a spus Zelenski marți noaptea. Același avertisment l-a adresat și celor care activează în sistemul de propagandă al Rusiei.

ACTUALIZARE 11.15 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat miercuri că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar a adăugat că sunt speranţe privind un compromis, relatează Reuters.

El a menţionat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat "serios" în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

ACTUALIZARE 10.50 Armata Ucrainei susține că a ucis 13.800 de militari ruși și că a distrus 84 de avioane , 108 elicoptere, 430 de tancuri, 1375 de transportoare blindate, 190 de piese de artilerie etc aparținând inamicilor.

ACTUALIZARE 10.30 Armata ucraineană lansează contraofensive împotriva forțelor ruse în câteva zone operaționale, fapt care ”va schimba radical dispunerea părților” a scris pe Twitter consilierul președintelui Zelenski, Mykhailo Podolyak. Acesta a precizat că jurnaliștii ruși își părăsesc slujbele în cadrul canalelor de televiziune în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina. Rusia încearcă să găsească în țările aliate soldați care să lupte în războiul din Ucraina. Podolyak este unul membru al echipei care poartă negocieri pentru pace cu Rusia.

ACTUALIZARE 09.50 Peste 3000 de mașini au transportat persoane din orașul asediat Mariupol în orașul Zaporojie, potrivit administrației locale. 772 de copii se află printre persoanele evacuate.

Orașul Zaporojie a fost atacat pentru prima oară de la începutul invaziei ruse. O rachetă a lovit o gară și o alta grădina botanică a orașului.

ACTUALIZARE: 08.50 Imagini din orașul Harkov după, bombardamnetele intense din noaptea de marți au apărut pe Twitter. La Harkov, a fost confirmată moartea a două persoane și distrugerea a două clădiri rezidențiale. Și clădirea unei școli a fost ținta bombardamentelor armatei ruse.

Un număr de 500 de oameni au murit în orașul Harkov de la începutul invaziei ruse în 24 februarie, au transmis serviciile de urgență ucrainene.

ACTUALIZARE 08.40 O clădire de apartamente, de 12 etaje din districtul Shevchenko, aflat în centrul Kievului a fost atacată în această dimineață. Două persoane au fost rănite, iar 37 evacuate, potrivit serviciilor ucrainene de urgență. Clădirea a fost devastată. Kievul rezistă în fața agresiunii armatei ruse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ACTUALIZARE 08. 20 Vicepremierul Poloniei Jaroslaw Kaczynski a cerut ONU instituirea unei misiuni internaționale de menținere a păcii în Ucraina, transmite CNN.

Reuniunea extraordinară a miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO are loc astăzi la Cartierul General al Alianţei de la Bruxelles.

 

ACTUALIZARE 08.00 Canalul de televiziune german ZDF a publicat un video care arată cum soldații ruși împușcă un civil care ridicase mâinile. Bărbatul a încercat să iasă din Kiev cu mașina, dar a fost împușcat.

 

 

ACTUALIZARE 07.30 Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care îl condamnă pe președintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstrație rară de unitate în Congresul divizat.

Rezoluția, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham și susținută de senatorii ambelor partide,  încurajează Tribunalul Internațional de la Haga și alte țări să vizeze armata rusă în orice anchetă a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

ACTUALIZARE 07.22 Imagini cu momentul în care o rachetă de croazieră rusă lovește o țintă din Kiev în această dimineață.

 

ACTUALIZARE 07.15 Pakistanul a trimis marți seară două avioane C-130 cu asistență umanitară în Ucraina, potrivit ministrului de externe pakistanez, Shah Mehmood Qureshi.

Ajutorul include corturi, pături, saci de dormit, generatoare, săpun, medicamente și conserve.

“Pakistanul dorește ca situația să se rezolve prin dialog și diplomație”, a spus Qureshi, adăugând că ajutorul este trimis pe baza „istoriei lungi de bune relații a Pakistanului cu Ucraina”.

Pakistanul nu a condamnat invazia rusă a Ucrainei, abținându-se de la votul Adunării Generale a ONU din 2 martie.

ACTUALIZARE 07.10 Preşedintele Joe Biden va anunţa miercuri o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse, a declarat marţi seară un oficial al Casei Albe, transmite AFP.

ACTUALIZARE 06.55 Încă un general al armatei ruse ar fi fost ucis în Ucraina, conform Nexta TV. Generalul Oleg Mitiaev a fost comandantul diviziei 150. Acesta ar fi al patrulea general de top ucis de la începutul invaziei Ucrainei.

 

ACTUALIZARE 06.50 Mai multe explozii s-au auzit marți noapte în suburbiile Kievului, în timp ce sirenele au răsunat din nou în capitala Ucrainei, potrivit CNN.

____________________________________________________

Volodimir Zelenski spune că discuțiile de pace cu Rusia încep să pară „mai realiste”. Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că există „contradicții fundamentale” în timpul discuțiilor, dar „cu siguranță există spațiu pentru compromis”.

Trupele ruse țin ostatici 400 de oameni, inclusiv medici și pacienți, în interiorul unui spital din Mariupol, spune viceprimarul orașului.

Aproximativ 20.000 de oameni au putut părăsi orașul Mariupol marți, potrivit unui înalt oficial ucrainean.

Prim-miniștrii Poloniei, Republicii Cehe și Sloveniei au călătorit la Kiev cu trenul pentru a demonstra solidaritatea Europei cu Ucraina.

CITIȚI AICI TOATE INFORMAȚIILE DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA!

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI