Clacă în Delta Dunării, pentru construcția unei case din chirpici

30 august 2020, 21:25

Oameni din toate colțurile țării, uniți de pasiunea pentru Delta Dunării, au venit la Jurilovca să aducă viață unei case din chirpici. Nu le-a fost teamă să se murdărească pe mâini și au venit în bagaje cu entuziasmul de a construi cu pasiune. E adevărat că munca a fost mai ușoară pentru că femeile îmbrăcate în costume tradiționale lipovenești le-au cântat celor care au participat la clacă.

Oamenii au început să mestece, cu propriile mâini, lutul cu paiele, au turnat apoi în forme pentru chirpici și i-au lăsat să se usuce la soare. Au fost confecționate mii de blocuri din lut, care vor servi drept material de construcție pentru casă.

Ideea de a reînvia un obicei străbun prin care erau construite casele tradiționale i-a aparținut lui Marian Sterea, fotograf de meserie. A organizat evenimentul pe rețelele de socializare și au dat curs invitație oameni din toată țara.

Casele din chirpici sunt foarte răcoroase vara și călduroase iarna, iar dacă sunt întreținute corespunzător, pot rămâne primitoare până la 200 de ani.

Însă pentru tinerii de la oraș, provocare a fost mare. Au fost nevoiți să se documenteze serios și au găsit cu greu informații despre casele tradiționale.

Au cerut și sfatul bătrânilor satului, pentru că aveau nevoie de rețetă. Așa au aflat că și locul de unde iau lutului este foarte important. Truda lor le-a fost răsplătită și cu o masă cu mâncare tradițională din pește, gătită de unul din cei mai vestiți bucătari din Jurilovca.

Nu putea să lipsească de la masă borșul lipovenesc.

Adrian a învățat să gătească pe când era copil, de la pescarii mai în vârstă. Însă el nu a mai avut cui să dea mai departe învățăturile.

Bucatele au fost apreciate și savurate de toți clăcașii, dar, odată masa isprăvită, s-au pus din nou pe lucru.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite