Clacă în Delta Dunării, pentru construcția unei case din chirpici

Într-o lume a vitezei, tradiţiile par a fi uitate chiar şi la sate. Există și excepţii. O mână de orășeni au reușit să reînvie claca. Și-au unit forțele în Delta Dunării şi vor redea viaţa unei case din chirpici. Speră astfel ca exemplul lor să fie urmat şi de unii locuitori din Jurilovca care au uitat că o casă din chirpici rezistă și 200 de ani.

30 August 2020, 21:25 Știrile TVR |
Clacă în Delta Dunării, pentru construcția unei case din chirpici
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Oameni din toate colțurile țării, uniți de pasiunea pentru Delta Dunării, au venit la Jurilovca să aducă viață unei case din chirpici. Nu le-a fost teamă să se murdărească pe mâini și au venit în bagaje cu entuziasmul de a construi cu pasiune. E adevărat că munca a fost mai ușoară pentru că femeile îmbrăcate în costume tradiționale lipovenești le-au cântat celor care au participat la clacă.

Oamenii au început să mestece, cu propriile mâini, lutul cu paiele, au turnat apoi în forme pentru chirpici și i-au lăsat să se usuce la soare. Au fost confecționate mii de blocuri din lut, care vor servi drept material de construcție pentru casă.

Ideea de a reînvia un obicei străbun prin care erau construite casele tradiționale i-a aparținut lui Marian Sterea, fotograf de meserie. A organizat evenimentul pe rețelele de socializare și au dat curs invitație oameni din toată țara.

Casele din chirpici sunt foarte răcoroase vara și călduroase iarna, iar dacă sunt întreținute corespunzător, pot rămâne primitoare până la 200 de ani.

Însă pentru tinerii de la oraș, provocare a fost mare. Au fost nevoiți să se documenteze serios și au găsit cu greu informații despre casele tradiționale.

Au cerut și sfatul bătrânilor satului, pentru că aveau nevoie de rețetă. Așa au aflat că și locul de unde iau lutului este foarte important. Truda lor le-a fost răsplătită și cu o masă cu mâncare tradițională din pește, gătită de unul din cei mai vestiți bucătari din Jurilovca.

Nu putea să lipsească de la masă borșul lipovenesc.

Adrian a învățat să gătească pe când era copil, de la pescarii mai în vârstă. Însă el nu a mai avut cui să dea mai departe învățăturile.

Bucatele au fost apreciate și savurate de toți clăcașii, dar, odată masa isprăvită, s-au pus din nou pe lucru.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI