Ciucă: Varianta asumării răspunderii pe legea pensiilor speciale – ultima

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă
8 mai 2023, 11:36

„Nu lăsăm moştenire nimic, pentru că este o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm cu toţii. Varianta asumării răspunderii este, din punctul meu de vedere, ultima. Altfel, aşa cum am negociat pe fiecare lege şi cum au fost trecute şi dezbătute în Parlament, mi se pare varianta cea mai bună”, a spus Ciucă, înainte de a participa la Congresul seniorilor liberali.

El a fost întrebat dacă ia în calcul asumarea răspunderii Guvernului pe reforma pensiilor speciale.

Guvernările de dreapta au fost cele care au mărit cel mai mult pensiile românilor, a afirmat, luni, premierul Nicolae Ciucă, la Congresul seniorilor liberali.

„Ceea ce doresc să subliniez este că, dacă aruncăm o privire peste statistici reale, vom vedea că guvernările de dreapta au fost, de fapt, cele care au mărit cel mai mult pensiile românilor. Asta ca să închidem mitul stângii cu grija faţă de seniori noştri. Indiferent de culoarea politică, este grija pe care trebuie să o acordăm tuturor celor care se află, astăzi, în postura de pensionari”, a declarat Ciucă.

Preşedintele PNL a evidenţiat că punctul de pensie a crescut din 2019, când liberalii au preluat guvernarea, şi până acum cu mai bine de 500 de lei, de la 1.265 de lei la 1.785 de lei.

„Asta înseamnă o creştere de mai bine de 41% în circa trei ani, dacă luăm în calcul că ultima decizie de mărire a pensiilor s-a produs prin decizia asumată la nivelul coaliţiei şi la nivelul Guvernului”, a completat Ciucă.

Şeful Executivului a punctat că, deşi PNL nu a stat la originea pensiilor speciale, va acţiona solidar pentru corectarea acestui dezechilibru din sistem.

„Câteva cuvinte despre reformele pe care le avem de realizat în domeniul pensiilor speciale şi al sistemului de pensii în general. Fără îndoială, o astfel de reformă se impune şi, aşa cum ne-am asumat, o vom face. Vreau să subliniez şi să atrag atenţia asupra unui lucru foarte important: deşi PNL nu a stat la originea pensiilor speciale, vom acţiona solidar pentru corectarea acestui dezechilibru din sistemul de pensii. Soluţia la această stare de fapt este să venim cu modificări legislative prin care să corectăm situaţia, nu ura va aduce echilibru în sistem, ci deciziile tehnice concrete. Şi aici poziţia noastră este una foarte clară. Noi milităm pentru aplicarea principiului contributivităţii. Acest principiu nu anulează pensiile mari, dimpotrivă. Dar ideea de echitate în sistemul de pensii, din perspectiva PNL, nu ţine de uniformizarea pensiilor, discurs care se mai aude, din păcate, în spaţiul public, ci de aşezarea lor pe merit. Acest lucru este valabil nu doar pentru pensiile speciale, ci pentru întregul sistem de pensii din România”, a transmis Nicolae Ciucă.

El a precizat că România are astăzi aproape 4,8 milioane de pensionari, iar tuturor acestor oameni trebuie să li se ofere un sistem just de recompensare a muncii lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite