Ciucă: România de astăzi - visul împlinit al celor care au înfruntat dictatura în Decembrie 1989

România de astăzi, reintegrată în spaţiul politic, economic şi cultural al democraţiilor lumii, este visul împlinit al tuturor celor care au înfruntat dictatura şi au făcut posibilă victoria democraţiei, gândindu-se la viitor, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj adresat la împlinirea a 32 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

16 Decembrie 2021, 13:51 (actualizat 16 Decembrie 2021, 13:53) Știrile TVR |
Nicolae Ciucă, premierul României

"Luna decembrie, privită prin prisma istoriei, a devenit un simbol important al unităţii noastre, prin Revoluţia din Decembrie 1989. Întâi la Timişoara, apoi la Bucureşti şi în toată ţara, unitatea de voinţă a românilor a dus la răsturnarea dictaturii comuniste. Ceea ce i-a mobilizat atunci pe oamenii care au ieşit în stradă a fost mai presus de interesul fiecăruia, a fost dorinţa de a trăi într-o societate mai bună pentru toţi. A fost încă un exemplu din istoria noastră care ne-a demonstrat că doar împreună putem depăşi toate obstacole. Astăzi, trăiesc un sentiment de speranţă, uitându-mă la tinerele generaţii, care nu au cunoscut ororile regimului totalitar. Mă gândesc, însă, şi la responsabilitatea pe care o avem de a nu lăsa ca astfel de lucruri să mai întunece vreodată soarta acestui popor. Dragi români, democraţia s-a dobândit cu sânge şi avem datoria să nu uităm!", a afirmat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a adăugat că "scânteia" aprinsă la Timişoara a schimbat radical cursul întregii ţări, redeschizându-ne calea democraţiei, după decenii în care românii "au fost lipsiţi de orice libertate de a-şi exprima voinţa, au suferit de frig, de foame şi în teamă".

"Milioanele de români care au ieşit atunci în stradă, oameni obişnuiţi, mobilizaţi de dorinţa de a trăi în libertate şi democraţie, sunt eroii acelor zile, iar mai mult de 1.000 dintre ei, civili, dar şi militari, au plătit cu viaţa curajul de a se opune dictaturii sau de a se alătura revoltei populare. Le suntem recunoscători şi le mulţumim pentru drumul pe care determinarea lor l-a deschis României şi tuturor românilor. România de astăzi, reintegrată în spaţiul politic, economic şi cultural al democraţiilor lumii, este visul împlinit al tuturor celor care au înfruntat dictatura şi au făcut posibilă victoria democraţiei, în decembrie 1989, gândindu-se la viitor. Mă înclin în faţa exemplului lor de curaj şi de solidaritate, care, în mod cert, a schimbat în bine destinul întregii ţări. Este cel mai înalt semn de respect pentru suferinţele şi vieţile curmate în anii de întuneric ai comunismului să nu irosim niciodată şansa de a fi scăpat de totalitarism şi de a ne decide în mod democratic viitorul", a afirmat Ciucă.

Premierul a subliniat că aflarea adevărului în legătură cu morţii în Revoluţia din Decembrie 1989 trebuie să reprezinte o garanţie că greşelile trecutului nu vor mai fi repetate.

"Suntem datori să le cerem iertare tuturor celor care au avut de suferit sau au pierit în căutarea libertăţii, iar aflarea adevărului să fie garanţia că greşelile trecutului nu se vor mai repeta vreodată. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi toate victimele comunismului!", a mai afirmat Nicolae Ciucă

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI