Ciucă: Planul pentru asigurarea consumului de energie pentru la iarnă va fi prezentat pe 31 august. Prioritară e sprijinirea populației vulnerabile, IMM-urilor, industriei alimentare

Guvernul Ciucă. Ședință de guvern
Guvernul Ciucă. Ședință de guvern
18 august 2022, 10:33

Guvernul a constituit Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură energetică, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, înainte de ședința de guvern de azi.

Ieri am definitivat activitatea de constituire a comitetului interministerial de asigurare a rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură energetică. A fost o decizie pe care am luat-o în urma analizei datelor și prognozelor pentru asigurarea energiei pe timp de iarnă. Am considerat că e un moment oportun în urma desfășurării activității grupului de lucru pentru securitate energetică pe care l-am constituit în iunie. Toate perspectivele pe care le-am identificat ne-au determinat să procedăm la constituirea acestui comitet interministerial, a spus Nicolae Ciucă.

Pe 31 august va fi prezentat un plan de măsuri pentru asigurarea consumului de energie pentru iarna anului 2022-2023 a mai anunțat premierul. Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Energiei să prezinte luni situația  proiectelor de investiții.

La finalul activității am decis ca Ministerul Energiei până luni să prezinte situația concretă cu proiectele de investiții,  folosind toate pârghiile de finanțare atât pe bugetul de stat cât pe cele din PNRR și fondul de modernizare. Împreună cu celelalte ministere să pună la punct toate elementele ale planului pentru iarna 2022-2023. Am avut o prognoza pe termen scurt de la INMGH. Am discutat perspectiva evoluției hidrografice la nivelul Ministerul Apelor și pădurilor și a reieșit ca este nevoie de coordonare astfel încât să balansăm, echilibrăm tot ceea ce înseamnă sursele de energie să ne îngrijim de cum asiguram consumul. Acest plan de măsuri am decis sa fie prezentat pe 31 August, a arătat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a mai cerut o analiză a pieței energetice, în urma aplicării măsurilor de compensare a prețului, având în vedere că primul pachet de sprijin a populaţiei şi protejare a economiei pentru perioada noiembrie – aprilie se apropie de final.

La nivelul ANRE am solicitat sa primim o analiză a evoluției situației energetice, inclusiv a pieței, de la începutul anului până acum și efectele deciziilor pe care le am luat, mai ales OUG 27, având în vedere că primul pachet de sprijin a populației și protejare a economiei se apropie de final. Primim datele că 97% din sumele solicitate pentru compensare au fost achitate, a declarat prim-ministrul.

Din perspectiva aplicării OUG 27, luna aprilie, prima lună de impact, nu a fost însă închisă şi atunci este foarte important ca atunci când avem aceste date să venim cu măsuri concrete, aşa cum ne-am angajat, prioritar fiind să continuăm să sprijinim populaţia vulnerabilă, industria alimentară, IMM-urile, astfel încât să ne asigurăm că economia va funcţiona în continuare și ne vom realiza obiectivele, a subliniat Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Spania dă energie electrică aproape gratuit cetățenilor

În ce să investim banii economisiți. Depozite bancare sau titluri de stat