Ciucă: Nu mai sunt ministere disputate. Ciolacu: Până luni vom decide și vom merge la Cotroceni cu o singură variantă de premier. Kelemen Hunor: Rămân așa - Dezvoltare, Mediu și Sport la noi

Negocierile de sâmbătă pentru noul guvern au ca rezultat două liste cu împărţirea ministerelor între PSD, PNL şi UDMR. Dar liderii care au participat la discuţii, fără Florin Cîțu, nu au prezentat niciun nume din viitorul cabinet. Totul depinde de unde va fi premierul - de la PNL sau de la PSD.

20 Noiembrie 2021, 08:44 (actualizat 20 Noiembrie 2021, 23:56) Știrile TVR |

A fost o nouă zi de negocieri prelungite pentru formarea noului guvern, de data aceasta fără Florin Cîțu. Nicolae Ciucă a anunțat sâmbătă seară că nu mai sunt ministere disputate, dar nu a precizat cum au fost acestea împărțite. De asemenea, el a subliniat că au fost încheiate negocierile pe Justiție și s-a căzut de acord ca Secția specială să fie desființată până la finalul lunii martie.

Dacă oficial ar mai fi de negociat pe ce variantă de guvern se va merge în perioada următoare, în spatele ușilor închise se pare că delegația liberală a cedat pe toată linia și, pentru a avea primul premier în această rotativă și ministerele cu reprezentare în CSAT, a renunțat la pretențiile anterioare, a precizat Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal.

PSD va prelua Ministerul Finanțelor, va avea controlul Secretariatului General al Guvernului, plus încă 9 ministere, cu promisiunea ca, la următoarea rotativă, Transporturile, Finanțele și Secretariatul General să revină liberalilor.

Urmează 24-48 de ore esențiale pentru deznodământul acestor negocieri.

ACTUALIZARE Programul de guvernare a fost finalizat în proporție de 99%, a anunțat și Kelemen Hunor.

Luni dimineață va fi semnat acordul politic privind numele premierului.  "Pe ministere, în mare, am stabilit, dar rămâne această chestiune legat de persoana primului ministru", a explicat liderul UDMR.

"În ceea ce privește ministerele cu care noi am mers până astăzi, rămân așa: Dezvoltare, Mediu și Sport la noi", a anunțat Kelemen Hunor.

"UDMR a făcut un compromis și am spus că nu participăm la această rotație și au împărțit în două. PNL cu noi și cu minoritățile avem aceeași pondere ca și PSD", a explicat Kelemen Hunor, referindu-se la rotația premierilor.

ACTUALIZARE "Dacă PSD-ul are prim-ministrul, se egalizează numărul de ministere, dacă este PNL-ul, atunci PSD-ul are mai multe ministere. (...) Până luni când vom merge la Cotroceni, vom lua aceste decizii și vom merge cu o singură variantă", a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

El a răspuns că, în opinia sa, există constanta ca Ministerul Dezvoltării să rămână la UDMR în oricare din scenariile de negociere.

ACTUALIZARE Nicolae Ciucă a anunțat la finalul negocierilor că nu mai sunt ministere disputate, dar nu a precizat dacă Ministerul Dezvoltării rămâne la UDMR.

"Am finalizat programul de guvernare 99,99%, acum se recitește, am finalizat acordul politic, am finalizat partea de conținut a guvernului pe cele două variante - una cu premier PSD, una cu premier PNL", a declarat Nicolae Ciucă.

A fost încheiată negocierea și pe Justiție. Partidele au căzut de acord că, până pe 31 martie, Secția specială va fi desființată și va fi înființată o altă structură, care să respecte deciziile CJUE și observațiile MCV.

Negocierile vor fi finalizate duminică seară.

ACTUALIZARE Negocierile se desfășoară de ore bune într-o sală de comisii de la Palatul Parlamentului. Cele 3 părți nu reușesc să se înțeleagă pe ministerele cheie care ar trebui să revină fiecărei formațiuni politice, a precizat Marius Vulpe pentru Ora de știri.

Potrivit surselor Știrile TVR, există un blocaj pe problema Transporturilor, în condițiile în care PNL consideră că trebuie să dețină toate portofoliile care au reprezentare în CSAT.

Programul de guvernare este stabilit în proporție de 99%. Mai rămâne de soluționat problema Secției speciale.

ACTUALIZARE Liberalii continuă să emită pretenții pentru portofoliul Dezvoltării, de această dată, surpriză, fără liderul lor de partid, Florin Cîțu, a transmis Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Cîțu a preferat să absenteze pentru a-l lăsa pe Nicolae Ciucă să conducă negocierile cu cei de la PSD și UDMR.

Aceștia din urmă au venit într-o formulă completă - o delegație de 7 persoane - tocmai pentru a apăra portofoliile pe care le au acum, de la Mediu și Dezvoltare, pe care le consideră nenegociabile.

ACTUALIZARE Urmează a fi agreat acordul politic între formaţiunile din viitoarea coaliţie de guvernare.

Președintele PNL, Florin Cîțu, nu va participa la întâlnire, potrivit surselor citate de reporterii TVR.

Conform prim-vicepreşedintelui PNL Lucian Bode, acest acord va cuprinde data fixă de rotaţie a premierilor, câte ministere va avea fiecare partid şi cum vor fi soluţionate eventualele dezacorduri din coaliţie.

"Mâine (...) la ora 14.00 reluăm discuţiile pe structura guvernului şi cred că mâine putem spune că avem definitivat programul de guvernare şi tot mâine vom agrea acordul politic pentru că în acordul politic, un document scris semnat de către cei patru lideri ai partidelor care formează coaliţia - PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, vom spune exact cum funcţionează coaliţia, vom spune exact câte ministere ia fiecare partid", a spus Lucian Bode, vineri seara, la Antena 3, citat de Agerpres

El a spus că, în cadrul negocierilor, fiecare trebuie să analizeze ce câştigă şi ce pierde şi să îşi relaxeze pretenţiile.

În opinia lui Bode, nu este potrivit ca partidele să îşi aleagă ministerele în funcţie de oamenii care pot ocupa aceste portofolii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI