Ciucă: Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul din consumul intern

Premierul Nicolae Ciucă salută începerea exploatării gazelor din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas, subliniind că extragerea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern.

15 Iunie 2022, 16:42 (actualizat 15 Iunie 2022, 21:38) Știrile TVR |
România a început exploatarea gazelor din Marea Neagră
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit unui comunicat al Guvernului, licenţa de operare a fost eliberată, miercuri, de către ANRE, fapt care permite ca, deja, primele gaze din Marea Neagră să ajungă în reţeaua naţională. Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

În comunicat se arată că producţia anuală de gaze naturale din perimetrul XV Midia va asigura 10% din necesarul de consum naţional şi aduce România mai aproape de cel mai mare deziderat privind securitatea energetică, şi anume independenţa energetică.

"Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern şi, astfel, atingerea obiectivului de a fi independenţi energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piaţă mult mai concurenţială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse. Guvernul României va fi mereu un partener al tuturor investitorilor care aduc plus valoare ţării noastre şi contribuie la bunăstarea cetăţenilor noştri. Legea Off-shore permite continuarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, cu perspective de a transforma România în exportator de gaze în următorii ani", a declarat premierul Ciucă, citat în comunicat.

Sursa menţionată precizează că Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze descoperite în anul 2007, respectiv 1995, situate la aproximativ 120 km de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimtrului XV Midia, unde adâncimea apei este de 70 de metri.

"În perioada 2018-2022 au fost finalizate investiţiile necesare pentru exploatarea gazelor din perimetrul Midia, iar valoarea acestora este de aproximativ 400 milioane de dolari", se arată în comunicat.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI