Ciucă, despre livrarea de arme către Ucraina: Analizăm solicitările și vom lua o decizie. Luăm în calcul deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă
27 aprilie 2022, 12:33

„Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană şi euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor şi a libertăţilor noastre comune”, a completat şeful Executivului de la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă.

El a adăugat că „întreaga lume ar trebui să vadă şi să elogieze curajul poporului ucrainean de a-şi urma liber propriul drum”.

„Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocităţile din Bucha, Borodianka, Irpin şi alte părţi ale Ucrainei. Invazia rusă în Ucraina încalcă orice regulă a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar – contravine valorilor morale fundamentale ale umanităţii. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune comise de forţele sale în Ucraina, care sunt condamnate covârşitor, în mod legitim, de comunitatea internaţională”, a mai spus Ciucă.

Astfel, premierul a vorbit despre eforturile de a fi luate „toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere şi a-i pedepsi pe toţi cei responsabili pentru proiectarea, finanţarea şi implementarea acestui război ilegal de agresiune împotriva unui popor care, asemenea nouă, doreşte pace, libertate şi prosperitate”.

Ciucă a punctat că „România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral şi multilateral, în cadrul tuturor organizaţiilor internaţionale şi la toate nivelurile – politic, umanitar, economic şi juridic – pentru a se asigura că dreptul internaţional şi principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată”.

El a punctat că România „este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi suntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces”.

„Ucrainenii doresc să-şi ocupe locul de drept în familia europeană, alături de alţi oamenii care împărtăşesc aceleaşi valori. Nimeni nu are dreptul de zdrobi o aspiraţie legitimă, atât de puternic înrădăcinată în alegerile, identitatea şi conştiinţa poporului ucrainean. Acesta ar trebui să fie un motiv suficient pentru a sprijini aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt mândru şi onorat să fiu astăzi aici şi vă asigur că România şi întreg poporul român susţin pe deplin Ucraina pe drumul său european”, a adăugat premierul.

Întrebat despre livrarea de arme către Ucraina, Ciucă a răspuns: Analizăm solicitările pe care guvernul ucrainean la va înainta și vom lua o decizie. Cea mai importantă perioadă a timpului pe care am petrecut-o la masa discuțiilor a fost legată de demersurile umanitare și economice.

Premierul Nicolae Ciucă a mai anunţat că România analizează posibilitatea deschiderii unor noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.

„Am discutat despre demersurile pe care ţara noastră le face astfel încât să putem ca în viitor să continuăm să asigurăm toate aceste facilităţi de trecere a frontierei. Împreună cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, am analizat posibilitatea să deschidem şi alte noi puncte de trecere a frontierei. Există în momentul de faţă în analiză şi foarte curând vom reveni şi vom confirma împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina deciziile pe care le vom lua”, a spus Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a subliniat importanţa deschiderii în 2020 a punctului de trecere a frontierei Isaccea-Orlivka şi a liberalizării transportului de mărfuri pentru operatorii ucraineni, pe 5 aprilie.

Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi membri ai Guvernului ucrainean. Alături de premier au mai fost şi preşedintele Camere Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite