Nicolae Ciucă, despre accidentul de la mina Jilţ: Toți cei care vor fi găsiți vinovați să suporte consecințele legilor în vigoare

26 ianuarie 2023, 11:58

Ciucă: Toți cei care vor fi găsiți vinovați să suporte consecințele legilor in vigoare

Am cerut în ședința de Guvern trecută ca Ministerul Energiei și Ministerul Muncii să întreprindă demersurile de control și de verificare a cauzelor producerii accidentului și a condițiilor de muncă. Am solicitat instituțiilor statului să pună la dispoziția organelor de cercetare penală tot ceea ce este necesar, astfel încât toți cei care vor fi găsiți vinovați să suporte consecințele legilor in vigoare, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în ședința de Guvern.

Premierul a mai spus că a primit raportul privind respectarea normelor de siguranță a muncii și pe baza raportului preliminar vor fi luate măsuri pentru ca cei responsabili de încălcarea normelor să fie demiși sau să își dea demisia.

Directori demiși la CET Oltenia

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că directorii Complexului Energetic Oltenia au fost demiși, în urma accidentului produs în cariera Jilț și soldat și trei morți și zece răniți.

El a prezentat, joi, în şedinţa de guvern, la solicitarea premierului Nicolae Ciucă, concluziile unui raport preliminar întocmit de Corpul de control al Ministerului Energiei după accidentul produs la Cariera Jilţ, judeţul Gorj, din care reiese că tragicul eveniment a avut drept cauză principală folosirea unor mijloace de transport inadecvate pentru transportul muncitorilor la lucru şi starea proastă a drumurilor.

Am solicitat noilor membri ai directoratului şi Consiliului de supraveghere să remedieze de urgenţă condiţiile de transport persoane şi, la această oră, evident, şi cu sprijinul ITM, am făcut acest lucru. La această oră este în procedură de verificare tot parcul auto închiriat şi completarea acestuia ca să poată fi funcţional în condiţii de siguranţă. La ora aceasta, minerii merg în carieră cu autovehicule. 29 din cele 48 închiriate sunt la momentul de faţă apte pentru a reintra în lucru şi Complexul Energetic Oltenia va fi suplimentat cu alte 14 mijloace de transport, mijloace care nu sunt 6×6, dar sunt 4×4, dar pot intra în momentul de faţă pentru a transporta minerii la fronturile de muncă„, a afirmat Virgil Popescu în cadrul şedinţei de guvern.

Ministrul Muncii, Marius Budăi: S-au alterat urmele lăsate de autoutilitară

”Imediat după producerea evenimentului, perimetrul nu a fost asigurat și au apărut niște modificări acolo. Starea de fapt a fost modificată și am considerat că s-au alterat urmele lăsate de autoutilitară. În rest, ce a părut frapant pentru noi, că imediat după eveniment, în data de 23 când a fost  acea grevă spontană, imediat ne-am deplasat la fața locului și am atașat și poze la raportul preliminar: mașini cu  cauciucuri deteriorate, și in condiții care nu erau tocmai propice acestui transport, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Premierul a cerut un plan de îmbunătățire a condițiilor de muncă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut, joi, miniştrilor Energiei şi Muncii să prezinte şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare un termen până la care vor pune în aplicare un plan de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă şi privind securitatea muncii la Complexul Energetic Oltenia.

El le-a mai solicitat celor doi miniştri să continue să furnizeze organelor de anchetă toate datele necesare privind accidentul de muncă produs la Cariera Jilţ din judeţul Gorj.

Vă solicit ambilor miniştri ca în perioada imediat următoare şi o să-mi prezentaţi în şedinţa de lucru de săptămâna viitoare termenul până la care, împreună, vă veţi asigura de verificarea şi implementarea tuturor măsurilor necesare în întreg Complexul Energetic Oltenia, dar şi în celelalte structuri în care trebuie să urmărim modul în care se îmbunătăţesc condiţiile de muncă şi securitatea muncii. De asemenea, activitatea va fi extinsă în toate unităţile de producţie a energiei electrice subordonate Ministerului Energiei. Deci, aştept săptămâna viitoare termenul pe care vi-l asumaţi astfel încât să avem asigurată punerea în aplicare a acestui plan. Şi, desigur, continuăm activităţile prin care împreună veţi pune la dispoziţia organelor de cercetare penală documentaţiile necesare, astfel încât cei vinovaţi să suporte rigorile legii„, a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de joi a Guvernului.

Totodată, premierul a dispus ministrului Energiei ca toate contractele de achiziţii de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate şi să fie identificate motivele pentru care nu au asigurat condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii, în special în carierele de exploatare a cărbunelui.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite