Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Raed Arafat: Este eliminată restricția privind participarea la pelerinaje. Competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori doar ca eveniment-test sau pilot

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând din data de 13 mai şi a eliminat o serie de restricții, cum ar fi  participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.

10 Mai 2021, 11:39 (actualizat 10 Mai 2021, 20:04) |
Starea de alertă a fost prelungită, dar cu mai puține restricții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

"Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmată de şedinţa de guvern, pentru aprobarea hotărârii de prelungire a stării de alertă începând cu data de 13 mai 2021, pe o durată de 30 de zile. Elementele de noutate în hotărârea de guvern: permiterea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2,00 - 5,00 dimineaţa, pentru deplasare şi participarea la sărbătoarea religioasă a credincioşilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan; este eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Astfel se va permite organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte", a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Șeful DSU a mai anunțat că va fi permisă organizarea de evenimente-test, cu participarea publicului, în anumite condiții. Este vorba despre evenimente sportive sau culturale/artistice cu depășirea capacității de 50%, la care va fi permis doar accesul  persoanelor care sunt vaccinate, au un test negativ de COVID-19 sau au trecut prin boală: "Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore. Asta era propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În timpul şedinţei de guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, şi testul antigen, nu mai vechi de 24 de ore, cu condiţia prezentării unui rezultat certificat, adică testul antigen efectuat de cineva autorizat care să emită un certificat de rezultat negativ. Bineînţeles, aici, condiţiile se stabilesc prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii."

Arafat a precizat că Guvernul a stabilit la peste 50% gradul de participare a publicului la evenimente culturale, doar ca evenimente test sau pilot.

"Totodată, organizarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte să se poată desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe baza propunerii Ministerului Culturii şi cu avizul Ministerului Sănătăţii. Iar regulile privind testele PCR, antigen şi persoanele care au fost bolnave în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile, rămân valabile similiar cu cele pentru activităţile sportive", a afirmat Raed Arafat.

Şeful DSU a subliniat că până la data de 1 iunie vor mai exista evaluări ale comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate pentru măsurile care urmează să se implementeze începând cu această dată sau ulterior.

Guvernul a  aprobat, în şedinţa de luni, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 13 mai.

"Da, prelungim starea de alertă. Da, sunt unele măsuri care nu-şi mai au sensul. De exemplu, în ceea ce priveşte staţiunile montane cu schiul. Nu are sens să fie în HG şi atunci vom scoate acele restricţii pentru schi, de exemplu. Avem nişte restricţii pe care le-am introdus în urmă cu două luni de zile, ele vor fi scoase, că nu au sens", a spus premierul Cîţu, înaintea ședinței de guvern.

Întrebat când se va ridica restricţia privind portul măştii în spaţii deschise, Cîţu a spus că trebuie realizate discuţii cu specialiştii.

"Aici va trebui să avem discuţii cu specialiştii şi, în funcţie de recomandările specialiştilor, vom veni cu un răspuns. Eu am spus că, din punctul meu de vedere, este opinia mea personală, persoanele care s-au vaccinat şi nu mai reprezintă un risc în societate ar trebui să beneficieze sau să se bucure de viaţă", a adăugat premierul

Premierul Florin Cîţu s-a declarat convins, luni, că ţinta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie va fi atinsă şi a punctat că săptămâna viitoare este posibil ca membrii Guvernului să iasă în stradă şi să se implice direct în campania de vaccinare.

"Continuăm în acelaşi ritm. Avem resursele din partea Guvernului, le punem la dispoziţie şi cu mai multe campanii de vaccinare în perioada următoare pentru a ne atinge ţinta pe care am pus-o la 1 iunie de 5 milioane de persoane vaccinate. În continuare eu cred în această ţintă", a spus Cîţu, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a anunţat o "şedinţă de Guvern în stradă" săptămâna viitoare.

"Cred că săptămâna viitoare vom avea tot Guvernul în stradă în ţară - miniştri şi secretari de stat - la centrele de vaccinare. Trebuie să se implice tot Guvernul direct în această campanie şi cred că săptămâna viitoare facem o acţiune, un fel de şedinţă de Guvern în stradă în care toţi vom fi şi vom vorbi cu cetăţenii, le vom răspunde întrebărilor după ce ies de la vaccinare", a afirmat premierul.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN VACCINARE COVID-19
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI