Cîţu, după negocierile cu USR: Sunt şanse mari să se refacă Coaliţia. Cioloş: Am simţit că există o disponibilitate. Până nu văd, nu cred. Joi, întâlnirea oficială PNL-PSD

Liberalii au început discuțiile pentru a vedea cu cine pot face o majoritate și un guvern cu largă susținere. A fost o primă întâlnire cu liderii USR, foștii parteneri. Florin Cîţu și Dacian Cioloş au dat semnale că mai e loc de împăcare. Însă liberalii nu vor să scape din mână nici o posibilă soluție de sprijin din partea PSD.

03 Noiembrie 2021, 10:12 (actualizat 03 Noiembrie 2021, 18:55) Știrile TVR |

Pe teren neutru, la Parlament, echipele de negociatori din PNL și USR, în frunte cu liderii lor, au analizat ce șanse mai sunt pentru reînnodarea colaborării. Mesaje împăciuitoare au venit din ambele părți.

A doua opțiune a liberalilor ar fi guvernarea alături de PSD. Social democrații și-au anunțat deja condițiile.

Calcule se fac și în tabăra lui Ludovic Orban, în spatele căruia s-au aliniat deja 15 parlamentari.

Toate formațiunile așteaptă un semn de la Palatul Cotroceni, de unde președintele Klaus Iohannis ar trebui să anunțe consultări pentru a desemna un nou candidat pentru funcția de prim-ministru.

ACTUALIZARE Florin Cîțu a confirmat că a avut o discuție telefonică cu Marcel Ciolacu și că mâine va fi o întâlnire cu PSD la Camera Deputaților.

"Trebuie să avem discuția la masă, poate reușim să-i convingem că singura majoritate care poate să treacă România prin criză este majoritatea în jurul PNL. Dar așa mergem acolo, să le arătăm că putem să facem asta", a declarat Florin Cîțu, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

ACTUALIZARE Miercuri seară a avut loc o întâlnire restrânsă între Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și omologii lor din PNL. A fost o întâlnire departe de ochii presei. Cele două părți s-au tatonat în privința unui viitor guvern, a transmis pentru Ora de Știri Marius Vulpe, jurnalist TVR.

ACTUALIZARE Potrivit surselor politice, o întâlnire între delegația PNL și conducerea PSD ar urma să aibă loc joi, de la ora 12.00, cel mai probabil la Palatul Parlamentului.

ACTUALIZARE Întrebat cine ar putea fi viitorul premier, Lucian Bode a  subliniat că PNL propune prim-ministrul și că nu s-au discutat nume la întâlnirea cu USR.

"Am discutat dacă există sau nu o majoritate care sa susţină un Guvern PNL-USR-UDMR şi minorităţi. Această majoritate există, dar este la limită, ţinând cont de plecările sau anunţul foştilor noştri colegi din grupul nostru parlamentar alături de Ludovic Orban. Am discutat despre modul în care se vor numi începând cu primul ministru, cum se vor stabili miniştrii şi un lucru foarte clar - am spus că prim-ministrul este în responsabilitatea PNL să fie stabilit, fără alte comentarii, fără a discuta nume sau altceva. Şi am mai discutat un lucru: parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis trebuie să fie respectat. Acest lucru e foarte important pentru PNL, pentru că am văzut în ultimele zile diverse poziţionări din partea unor membri USR la adresa preşedintelui României. Am discutat despre programul de guvernare, l-am şi dus, aţi văzut. Am discutat despre proiectele de ţară, despre reformele pe care ni le asumăm împreună. Vom avea în aceleaşi coordonate majoritate-program de guvernare-reforme-susţinere o discuţie cu cei de la PSD şi vom lua o decizie", a declarat Lucian Bode, la sediul central al PNL.

ACTUALIZARE "Nu am vorbit cu domnul Florin Cîțu", a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, răspunzând întrebărilor adresate miercuri seară de jurnaliști.

ACTUALIZARE: Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că în cadrul discuţiilor cu echipa de negociere a PNL a simţit că există o disponibilitate pentru refacerea coaliţiei, dar că aşteaptă un răspuns clar din partea liberalilor.

"Am simţit că există această disponibilitate, Dar ştiţi cum e, nu mă mai iau după simţăminte. Până nu văd, nu cred. Le-am şi spus colegilor de la PNL că aşteptăm să aibă ei discuţia cu PSD - pentru că ştim că şi acolo au fost discuţii avansate în ultimele zile -, să aibă discuţia cu PSD, să îşi facă calculele şi până la sfârşitul zilei sau începutul zilei de mâine o să vină cu un răspuns, ca să decidem dacă mergem mai departe cu negocieri pe refacerea coaliţiei sau nu", a declarat Dacian Cioloş.

Liderul USR a menţionat că nu s-a discutat despre numele viitorului premier, ci doar despre principii. Cioloş a declarat că USR doreşte un mesaj "clar" din partea PNL privind intenţia de refacere a coaliţiei, astfel încât să nu fie purtate în paralel negocieri şi cu cei de la PSD.

Potrivit acestuia, discuţiile cu PNL sunt într-o fază "exploratorie", pentru a se stabili dacă este posibilă sau nu refacerea coaliţiei.

"Am acceptat principiul ca premierul să fie de la PNL, dar nu am mers mai departe cu detalii. Poziţia noastră o ştiţi deja, e de notorietate. (...) Înainte de a discuta numele premierului, trebuie să vedem dacă putem funcţiona. (...) În momentul de faţă discutăm despre conţinut. Dacă nu ne punem de acord pe calendarul de reforme, pe felul în care structurăm bugetul, nici nu are rost să discutăm de nume şi de portofolii", a mai spus el.

În opinia acestuia, discuţiile pentru stabilirea calendarului de măsuri ar putea dura 10-14 zile, interval în care, în Parlament, ar putea fi avansate iniţiative legislative pentru gestionarea situaţiilor de criză din sănătate şi energie.

"Aici ne-am pus de acord ca, în zilele următoare, dacă vom începe negocierile, în paralel cu negocierile pentru formarea guvernului, vom veni în Parlament cu iniţiative legislative ca răspuns la aceste situaţii de criză, pe care să le discutăm şi să le adoptăm în procedură de urgenţă. Va fi şi o modalitate de a testa această majoritate", a precizat Cioloş.

Preşedintele USR a menţionat că, în cazul în care se va dori refacerea coaliţiei, la următoarea discuţie ar trebui să participe şi reprezentanţii UDMR.

ACTUALIZARE: "Am avut o discuție foarte bună. A semănat și cu o terapie de grup, ceea ce este bine. Am discutat despre principii și programul de guvernare. Am agreat principiul de a reface coaliția. Am agreat că trebuie să fie un acord de coaliție în detaliu. Nu am discutat despre premier, ci despre principiu că trebuie să fie de la PNL, nu am discutat nume de persoane. Ne întâlnim și cu PSD astăzi. Sunt șanse mari să se refacă coaliția cu USR. Eu am ieșit optimist de la discuții", a declarat Florin Cîţu după întâlnirea pe care liberalii au avut-o cu reprezentanţii USR.

Cîțu a arătat că nu s-a discutat despre un nume de premier, ci despre principiul că prim-ministrul este de la PNL.

"Premierul este de la PNL. Am discutat despre PNRR, susţinem împreună PNRR, despre PNI, dacă susţinem PNI şi în ce condiţii. Nu se discută despre numele persoanelor care vor fi în Guvern, astăzi. (...) Nu s-a discutat despre nume de persoane", a afirmat Cîţu, precizând că la această întâlnire nimeni nu a cerut nimic.

El a precizat că, dacă se va ajunge la un acord pentru refacerea coaliţiei, la următoarea întâlnire vor participa şi reprezentanţii UDMR.

Preşedintele PNL a afirmat că miercuri va avea loc şi discuţia cu reprezentanţii PSD.

ACTUALIZARE Întrebat dacă există şanse ca un guvern cu USR să treacă de Parlament, liderul PNL a răspuns: "Bineînţeles. Aş vrea să calculez matematic şi veţi vedea că avem voturile necesare pentru a trece acest Guvern, de aceea mergem să discutăm cu colegii noştri".

"Am flexibilizat mandatul. Negociem cu toate forţele democratice în Parlamentul României. Acum ne vedem cu colegii de la USR şi vedem după discuţii cum mergem mai departe", a spus Cîţu.

Preşedintele PNL a fost întrebat şi dacă va accepta solicitarea USR ca el să nu mai fie propunere de premier. "De ce această întrebare? Până la urmă, este o discuţie, mergem să discutăm principii. Vedem ce au de spus şi colegii noştri. Este clar un pas important făcut din partea noastră. Sunt câteva lucruri de la care nu abdicăm. În primul rând, avem un program de guvernare foarte important. PNRR este deja negociat. Toate principiile liberale sunt pe masă, restul discutăm", a afirmat Florin Cîţu.

Chestionat şi dacă ar accepta aceiaşi miniştri propuşi de USR, el a răspuns: "Mergem să discutăm şi, după aceea, vedem concluziile".

El a arătat că PNL va discuta şi cu PSD. "Discutăm şi cu ei, dar cu acelaşi mandat. Avem obiective clare în programul de guvernare de la care nu abdicăm. Am negociat cu Comisia Europeană reformele de la care nu abdicăm. Nu vom vorbi de nicicio formă de populism care să arunce în aer stabilitatea României. Avem acolo lucruri foarte clare pe care le vom negocia. (...) Am spus foarte clar că mergem cu mandat de guvernare în jurul PNL, ceea ce înseamnă premier de la PNL", a declarat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, "negocierile trebuie să dureze exact cât este nevoie pentru a avea o stabilitate şi un Guvern care să treacă România prin această perioadă". Cîţu a precizat că a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că social-democraţii nu vor intra în negocieri sau în discuţii "sterile" cu PNL sau USR cu privire la ministere, ci doresc ca, mai întâi, să se stabilească programul de guvernare şi priorităţile.

La rândul său, preşedintele USR, Dacian Cioloş, a spus înaintea negocierilor cu liderii PNL, că PNL ar trebui să decidă foarte clar dacă vrea să negocieze refacerea coaliţiei sau dacă vrea să negocieze un acord cu PSD.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că prima opţiune a Uniunii pentru formarea guvernului este refacerea coaliţiei cu USR, arătând că, în cazul unei majorităţi cu PSD, social-democraţii vor revendica funcţia de prim-ministru "pentru că aşa este logic din punct de vedere politic".

Fostul preşedinte liberal Ludovic Orban a declarat că parlamentarii care s-au retras din grupurile PNL vor susţine reconstrucţia coaliţiei de centru-dreapta şi nu vor vota un guvern PNL-PSD.

Biroul Politic Naţional al PNL a aprobat marţi seară flexibilizarea mandatului de negociere "cu forţele democratice" din Parlament privind formarea unui nou guvern.

Din echipa de negociere a PNL fac parte preşedintele PNL, Florin Cîţu, secretarul general Dan Vîlceanu şi cei patru prim-vicepreşedinţi - Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.

Florin Cîţu a declarat că PNL va merge la negocierile cu USR şi PSD pentru formarea Guvernului doar cu propunerea ca premierul să fie din partea liberalilor. El a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis este cel care desemnează premierul, iar, deocamdată, nu a fost modificată decizia PNL ca preşedintele partidului să fie propunerea de prim-ministru.

La rândul său, preşedintele USR, Dacian Cioloş  a declarat că USR ar vrea să refacă şi acum coaliţia cu PNL și UDMR şi anunţă chiar că poate face şi unele compromisuri. Dacian Cioloş a precizat însă că primul pas îi revine Partidului Naţional Liberal, care trebuie să decidă dacă merge pe mâna USR sau a PSD.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 34°C
IASI 34°C 32°C
CLUJ 33°C 34°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 34°C 33°C
BRASOV 29°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI