Cireșe și căpșuni românești, cu preţuri mai mici decât la piață, se găsesc din plin în unele localități din țară

17 mai 2022, 17:28

Piața de desfacere este, în continuare, o problemă pentru producători și mulți ajung să vândă căpșunile direct din sere, imediat ce sunt culese.

Familia Matei este optimistă. S-au făcut destule cireşe, iar prețurile nu îți taie pofta, așa cum se întâmplă acum în pieţe unde kilogramul de cireşe costă chiar şi peste 100 de lei.

Alexandru Matei, producător: „S-au vândut la început, acum două zile cu 30 de lei, acum a scăzut la 25 de lei. Sunt mai micuțe cireșele noastre, dar sunt curate, nu sunt stropite, sunt bio”.

Și alți producători sunt mulțumiți de calitatea fructelor din acest an, chiar dacă nu sunt prea multe și s-au copt mai târziu.

Mihai Pantazi, producător: „Sunt puține. Din patru cireși am ales două lădițe a 5-6 kile”.

Clienții cunosc calitatea cireșelor de la Păulești și cumpără an de an. În weekend, în zilele de 21 și 22 mai, la Păulești se va organiza Festivalul Cireșelor, după doi ani de pauză din cauza pandemiei.

Vasile Nistorescu are o cultură de căpșuni în localitatea Peștișani, din Gorj. În sere, producătorul a investit sume importante.  De exemplu,  întreținerea culturii într-un singur an costă 15 mii de lei.

„Este foarte greu, muncim foarte mult. Este o afacerea peste 90% în familie. Sunt foarte multe plante, căpșuni undeva la 14 mii de plante”, spune acesta.

Un kilogram de căpșuni de Peştişani costă aproximativ 15 lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite