Circulația navelor pe Dunăre, pe sectorul din apropierea insulei Belene, din Bulgaria, a fost suspendată. Nivelul fluviului a scăzut 7 centimetri, în ultimele 24 de ore

Probleme mari pe Dunăre în apropierea insulei Belene. Circulaţia navelor a fost suspendată din cauza nivelului foarte scăzut al fluviului.

25 Iulie 2022, 16:47 (actualizat 25 Iulie 2022, 20:16) Știrile TVR |

Scenariul cel mai pesimist, anunțat încă de acum două luni, de autoritățile din România s-a adeverit, din păcate. Seceta și nivelul scăzut al Dunării au făcut că circulaţia navelor pe sectorul bulgăresc Belene, nu departe de portul românesc Giurgiu, să fie oprită.

Obligația pentru dragarea şenaluliu navigabil, în zona insulei Belene, revine, conform tratatelor internaționale, părții bulgărești, care o și administrează. Procedura trebuia făcută încă din luna iunie, când cotele Dunării au început să scadă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai mult, vecinii noștri ne-au cerut să îi ajutam noi și să dragăm sectorul administrat de ei.

În zona vor ajunge două nave speciale pentru a săpa fundul apei: o dragă a Administrației Fluviale a Dunării de Jos și una olandeză.

Deocamdată nu se știe când va fi reluată circulația.

Debitul Dunării la intrarea în ţară, era luni dimineaţa de 1.950 metri cubi pe secundă, cu mult sub media multianuală normală din această perioadă, de 2.500 metri cubi pe secundă.

Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) - Filiala Dolj, Veta Păsculescu, a declarat că nivelului mic al fluviului se află la un minus de 101 centimetri, situaţie fără precedent în ultimii 70 de ani.

În partea Nedeia-Măceşu (...) Dunărea a scăzut minus 7 centimetri, în ultimele 24 de ore”, a spus Veta Păsculescu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI