Cioloş: PNL ar trebui să decidă foarte clar dacă vrea să negocieze refacerea coaliţiei sau dacă vrea să negocieze un acord cu PSD

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat miercuri, înaintea negocierilor cu liderii PNL, că în varianta în care cele două partide hotărăsc refacerea coaliţiei ar trebui iniţiate cât mai curând discuţii privind calendarul reformelor şi structura bugetului pentru anul viitor.

03 Noiembrie 2021, 13:33 (actualizat 03 Noiembrie 2021, 14:08) Știrile TVR |
Dacian Cioloș

Într-o declaraţie de presă, la Parlament, el a spus că, în varianta refacerii coaliţiei, la următoarea întâlnire ar trebui să ia parte şi reprezentanţii UDMR.

"Din punctul nostru de vedere, PNL ar trebui să decidă foarte clar dacă vrea să negocieze refacerea coaliţiei sau dacă vrea să negocieze un acord cu PSD. Dacă negociem refacerea coaliţiei, data viitoare ar trebui să ne întâlnim şi cu UDMR, pentru că aşa ni se pare corect şi asta ne-ar permite să mergem înainte în refacerea coaliţiei. Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un guvern cât mai rapid. Deja am pierdut prea mult timp şi, aşa cum o spunem de câteva săptămâni, există această soluţie pe masă, de refacere a coaliţiei, dar PNL trebuie să îşi dorească asta, ca să putem să începem negocierile serioase. Ar trebuit să începem discuţiile cât mai repede, ca să stabilim din programul de guvernare un calendar de măsuri, pe care viitorul guvern să le ia, atât pentru a rezolva situaţii de criză, cât şi un calendar de reforme, dar ar trebui să profităm de aceste zile de negocieri. Dacă vom negocia, să stabilim şi elementele de bază ale fiecărei reforme, tocmai ca să nu avem dispute ulterior, odată ce am stabilit guvernul", a precizat Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, structura guvernului, aşa cum a fost stabilită în urmă cu zece luni, ar trebui să reprezinte "baza de plecare" a discuţiilor.

"În paralel cu un calendar precis de reforme ar trebui să discutăm şi structura bugetului pe anul viitor, cu liniile generale şi cu priorităţile. Acestea se leagă şi de programul de guvernare. Şi ar trebui, evident, să ne punem de acord şi pe modul de lucru şi de luare a deciziilor, în coaliţie, atât pe partea guvernamentală, cât şi în Parlament. Acestea sunt lecţii pe care le-am învăţat din lunile trecute şi tocmai pentru a avea un cadru funcţional, dacă PNL decide că refacem coaliţia, să putem să clarificăm aceste lucruri. (...) Cum ar trebui să avem un guvern cât mai repede, din punctul nostru de vedere, structura guvernului, aşa cum am discutat-o acum un an, ar trebui să fie baza de plecare a discuţiilor pe care să le avem", a precizat el.

Cioloş a mai spus că partidul său recunoaşte dreptul PNL de a desemna un premier, dar a menţionat totodată că liberalii trebuie să ia o decizie în ce priveşte viitoarea coaliţie, deoarece nu se pot "plimba în fiecare zi şi la USR şi la PSD".

"Premierul - am spus că recunoaştem dreptul PNL de a desemna un premier. O să vedem care e propunerea, dar înainte de a discuta şi de persoana premierului, cred că e important să vedem dacă ne putem pune de acord pe acest cadru. Un premier ar trebui să fie, aşa cum am mai spus, o persoană care să fie capabilă să gestioneze un guvern de coaliţie, nu doar un guvern al PNL şi nu doar să fie reprezentantul PNL", a arătat Cioloş.

El nu a dorit să prezinte opţiunile USR privind eventuale portofolii înt-un viitor guvern, arătând că PNL trebuie să decidă în primul rând dacă doreşte refacerea coaliţiei.

"Până să ajungem să discutăm despre ministere sunt alte lucruri pe care trebuie să le clarificăm. (...) Dacă PNL decide că vrea refacerea coaliţiei - pentru că nu se poate plimba în fiecare zi şi la USR şi la PSD - PNL va trebui să aleagă. După aceste discuţii preliminare, va trebui să aleagă. (...) Nu suntem încă la momentul la care să discutăm de portofolii şi de oameni. Astăzi va fi o discuţie preliminară şi e important ca după discuţiile de astăzi PNL să decidă dacă alege refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR sau dacă alege să negocieze o majoritate cu PSD", a spus Cioloş.

Cioloş a subliniat că "nu se pune problema" ca USR să negocieze o formulă guvernamentală cu PSD.

"Singura formulă de negociere pentru o majoritate guvernamentală din care USR poate să facă parte este cu PNL şi cu UDMR", a subliniat el.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI