Cioloș despre ipoteza în care PNL ar fi de acord cu refacerea coaliției, dar cu premier liberal: Discutăm cu dacă și cu parcă. Utopic deocamdată e să vorbim de un alt premier PNL, pentru că avem premier desemnat

Invitat la Tema zilei și întrebat dacă ar fi dispus să se retragă în cazul în care PNL ar fi de acord cu refacerea coaliției, dar cu un premier liberal, altul decât Florin Cîțu, Dacian Cioloș a subliniat că există deja un premier desemnat, care propune și o soluție pentru refacerea coaliției. "Utopic deocamdată e să vorbim de un alt premier PNL, pentru că, deocamdată, avem un premier desemnat de președintele Iohannis", a răspuns Dacian Cioloș.

14 Octombrie 2021, 22:45 (actualizat 14 Octombrie 2021, 23:32) | Mihaela Carpea |

La insistențele jurnalistei Ramona Avramescu, în fața unei astfel de ipoteze a unui mandat din partea conducerii PNL pentru refacerea coaliției, dar nu cu Dacian Cioloș premier, ci cu un liberal, altul decât Florin Cîțu, premierul desemnat a răspuns: "Dar acum ce facem, discutăm cu dacă și cu parcă. În urmă cu câteva zile, PNL-ul putea să propună un premier liberal, altul decât Florin Cîțu, să-l propună președintelui și eu sunt convins, aproape convins, că, evident, nu pot să știu exact ce gândește președintele Iohannis, dar sunt aproape convins că, dacă PNL-ul ar fi făcut acest lucru, președintele Iohannis i-ar fi dat un mandat. N-a propus un premier nici PNL-ul, nici PSD-ul, deci despre ce vorbim? Acuma vorbim despre supoziții".

"Avem un premier desemnat, care propune și o soluție privind refacerea coaliției, eu propun și această soluție, propun, dacă acest lucru nu va fi posibil, și un guvern pe care să-l propună doar USR, astea sunt acuma variantele de pe masă", a adăugat el.

"Nu e vorba de a exclude, nu eu îl exclud", a răspuns Dacian Cioloș referitor la un atare scenariu.

"Dacian Cioloș: - Vedeți? Dacă e utopică (propunerea n.r.) de ce să o discutăm acuma? De ce să nu găsim varianta cu soluția care e pe masă?

Ramona Avramescu: - Utopică pare, domnule Cioloș, refacerea coaliției în orice condiții în acest moment, pentru orice observator al scenei politice.

Dacian Cioloș: - Niciodată. Un astfel de lucru niciodată nu e utopic, ține doar de voința partenerilor. Pentru că suntem oameni, ne privim în ochi, discutăm, și dacă vrem, putem găsi soluții. Utopic e să atingi niște obiective fără să ai mijloacele să le faci. Noi avem mijloacele să atingem acest obiectiv. Deci, din punctul meu de vedere, nu e o soluție utopică, utopic deocamdată e să vorbim de un alt premier PNL, pentru că, deocamdată, avem un premier desemnat de președintele Iohannis, care știm foarte bine că are o relație apropiată și cu PNL (...)."

Întrebat cum va căuta sprijin pentru un guvern monocolor în cazul în care negocierile pentru refacerea coaliției eșuează Dacian Cioloș a răspuns: "Nu avem în intenție să negociem nici cu PSD, nici cu AUR, nu prea avem ce să negociem". "Am văzut care e orientarea politică a acestor partide, ce au făcut în trecut, nu prea avem multe de împărtășit, însă vom merge cu o propunere, cu o viziune despre ceea ce vrem să facem și sigur că vom merge cu un program de guvernare care privește și măsuri pe termen mediu (...) dar e clar pentru noi că ceea ce se așteaptă de la un guvern care ar trebui să fie investit în următoarele zile este să gestioneze aceste situații de criză și să ofere o perspectivă economiei pe termen mediu, pentru următorul an", a adăugat Cioloș.

VEZI și Dacian Cioloș: Vom avea o următoare întâlnire în coaliție mâine și sper să avem mai multe întâlniri, ca să putem construi o majoritate

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 17°C 15°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 14°C 18°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI