Ciolacu: Atacurile Rusiei la Dunăre nu sunt accidentale. Este binevenită consolidarea prezenţei NATO. Odobescu: Suntem îngrijoraţi că securitatea globală în Marea Neagră s-a deteriorat

Securitate la Marea Neagră
Securitate la Marea Neagră
20 octombrie 2023, 12:38

„Atacurile ruse din proximitatea teritoriului nostru cresc în mod alarmant riscurile de incidente şi de agravare. Este clar că Rusia va continua să preseze navele comerciale şi va impune zone în care nu se circulă în Marea Neagră. Atacurile de la graniţa dunăreană nu sunt accidentale, deoarece Rusia ştie că peste jumătate din cerealele ucrainene pentru export sunt transportate în prezent prin intermediul culoarelor de navigaţie din România. Este important să reflectăm asupra modului în care NATO se va pregăti pentru scenariul în care (atacurile – n.r.) Rusiei vor escalada în România, în regiunea Mării Negre şi a Dunării. Pentru moment, este binevenită consolidarea prezenţei aliate înaintate pe Flancul estic, în urma summiturilor de la Madrid şi Vilnius şi mai ales cele mai recente suplimentări. Aceasta este poziţia de apărare corectă, reţinând că provocărilor ruse nu le lipseşte nici imaginaţia şi nici versatilitatea”, a subliniat Ciolacu, în mesajul prezentat la reuniune de Nicolae Comănescu, consilier de stat pentru politică externă şi afaceri strategice în cadrul Cancelariei premierului.

Potrivit prim-ministrului, în prezent, aliaţii euroatlantici se confruntă cu tensiuni în Orientul Mijlociu, unde „campania de teroare ‘de tip ISIS'” împotriva Israelului este „de bun augur la Moscova”.

„În loc să se concentreze exclusiv pe ameninţările ruse, pe sancţiuni şi pe susţinerea faţă de Ucraina, aliaţii euroatlantici se confruntă cu tensiuni în Orientul Mijlociu, care au un potenţial ameninţător de a se propaga şi în Europa. Deja există atacuri teroriste în Europa, iar serviciile secrete cresc nivelul de vigilenţă la maxim. De asemenea, există spectrul încă unui val de refugiaţi din Orientul Mijlociu către Europa, cu tot cu impactul negativ cunoscut asupra politicii interne a statelor europene”, a transmis Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Există o campanie de fake news cu privire la războiul din Gaza, „care îşi găseşte ecou în campania agresivă a Rusiei de dezinformare care s-a desfăşurat în Europa, la începutul agresiunii militare din Ucraina”, a completat premierul.

„România îşi va juca rolul în cadrul comunităţii diplomatice europene şi euroatlantice, pentru a aduce împreună Israelul şi ţările arabe care au aceleaşi convingeri ca acest stat. Trebuie să aibă un dialog mai intens şi să se coordoneze împotriva terorismului şi finanţatorilor săi”, a arătat premierul.

„Liderii europeni trebuia să ia în considerare fragilitatea societăţilor democratice care se confruntă cu numeroase ameninţări simultane şi să se adapteze la volatilitatea situaţiei de securitate din lume”, a evidenţiat Marcel Ciolacu.

Odobescu: Suntem îngrijoraţi că securitatea globală în Marea Neagră s-a deteriorat

Comunitatea internaţională este îngrijorată privind deteriorarea situaţiei de securitate din Marea Neagră, regiune văzută de NATO ca fiind de importanţă strategică, a declarat, la rândul său ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

„În ultimele patru luni, am fost martori ale atacurilor Rusiei în zona Mării Negre şi în apropiere. Au fost atacate şi porturile ucrainene de la Dunăre. Condamnăm cu fermitate aceste crime de război, care au dus la incidente pe teritoriul nostru naţional. Acest comportament agresiv al Rusiei creează noua postură a acestei ţări la Marea Neagră”, a afirmat Odobescu.

Ea a evidenţiat caracterul strategic al regiunii Mării Negre.

„Alianţa a luat măsuri imediate după ce fragmente de drone lansate de Rusia au căzut pe teritoriul nostru, acţiuni care au dovedit că NATO consideră Marea Neagră ca fiind de importanţă strategică şi care trebuie să continue în funcţie de evenimente. Descurajarea trebuie să prevaleze„, a transmis ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite