Ciolacu: Dacă apar solicitări de import pentru cereale din Ucraina, voi cere un ordin comun ca, pe o perioadă de 30 de zile, să fie prelungită restricția

Premierul Marcel Ciolacu a informat luni conducerea PSD, reunită într-o ședință BPN la sediul central, că la Guvern se pregătește un ordin comun al ministerelor Agriculturii, Economiei și Finanțelor privind interzicerea temporară pentru o perioadă de 30 de zile a importulului cerealelor ucrainene, până când va fi gata sistemul de licențiere.

18 Septembrie 2023, 11:53 (actualizat 18 Septembrie 2023, 13:03) Știrile TVR |

Am trecut în revistă prioritățile guvernamentale, proiritățile din parlament, am vorbit și de legea de asumare din parlament am discutat și de situația fermierilor din România și ne-am facut o abordare comună, a spus Marcel Ciolacu.

A fost o discuție pe care am avut-o si sâmbătă și duminică cu prim-ministrul Ucrainei și cu Comisia, a solicitat să se vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exportul de cereale în statele din UE, lucru pe care l-am solicitat și eu și colegul meu, d-nul Victor Negrescu în întâlnirea cu d-na Ursula. Pe aceeași logică a venit și primul  ministru al Ucrainei, spunând că va trebui totuși un control foarte riguros.

Până în acest moment, de când comisia a luat decizia de a nu mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva, nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea și astăzi, nu că a interzis Ciolacu  sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul o interdicție, a fost un gentlemen's agreement între mine și premierul Ucrainei pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost în nicio vamă, nicio solicitare, ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Până în acest moment, astăzi așteptăm, așa mi s-a promis, că îmi va trimite această propunere de licențiere pe care s-o discutăm.

În cazul în care apar solicitări către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii, ministrului Economiei să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când  se vor lămuri lucrurile să fie restricția prelungită, a subliniat Marcel Ciolacu,

Eu garantez că niciun gram de cereale din cele patru prinse până acum în interdicție, nu vor fi importate pe teriotriul României, dacă se întâmplă acest lucru, ordinul este deja scris, nu pot să-mi închid căile de discuții normale, pentru că trebuie să susținem Ucraina, nu pot să inchid aceste discuții, pripindu-mă, dând un ordin care în acest moment România nu este afectată, a subliniat premierul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 32°C
IASI 31°C 31°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 34°C 32°C
BRASOV 32°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI