VIDEO. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine în mai multe orașe din SUA, după decesul afro-americanului aflat în custodia poliției. Un protestatar din Detroit a fost ucis

30 mai 2020, 10:15

Un protestatar în vârstă de 19 ani a fost împușcat mortal, în timpul unei demonstrații în Detroit. Sute de oameni participau la protest, în timp ce cineva dintr-un SUV a deschis focul asupra lor.

În Atlanta, protestatarii au vandalizat, vineri seară, sediul CNN: au spart geamurile de la intrare cu obiecte contondente, au aruncat cu fumigene, au scris cu graffiti pe pereții exteriori.

Manifestanții de pe strada din fața sediului au incendiat un vehicul al poliției.

Sediile poliției din Dallas, New York, Chicago sau Los Angeles au fost țintele protestatarilor care au transformat ultimele cuvinte ale lui George Floyd în sloganul demonstrațiilor împotriva rasismului.

La New York, mii de manifestanți au luat cu asalt perimetrul de securitate al centrului Barclays. Au fost operate numeroase arestări iar cei reținuți au fost legați cu cătușe și transportați la secții cu autobuze al transportului public.

Nu pot să respir! au strigat manifestanții și în fața Casei Albe, unde circulația a fost oprită pe bulevardul Pennsylvania pentru câteva zeci de minute.

În Minneapolis, locul în care bărbatul de culoare a murit în timpul unei arestări abuzive, soldații Gărzii Naționale patrulează neîncetat de azi-noapte ca să pună capăt jafurilor și incendierilor din unele zone ale orașului. Sute de persoane au ignorat restricțiile de circulație și au demonstrat în curtea unei secții de poliție incendiată ieri.

Într-o încercare disperată de a calma spiritele, guvernatorul statului Minnesota a declarat că înțelege perfect furia manifestanților.

Dispozitive masive de securitate au protejat sedii de companii, bănci, magazine și stații de metrou.

Poliția este criticată și pentru reținerea, ieri, a unei echipe a televiziunii de știri CNN. Chiar dacă ziariștii au fost eliberați foarte repede, intervenția în forță a fost condamnată.

Cazul George Floyd readuce în atenția opiniei publice problema rasismului din SUA și a comportamentului abuziv al poliției, în special față de populația de culoare.

Imaginile cu bărbatul de 46 de ani, neînarmat, trântit la pământ de un polițist alb care îi ține genunchiul pe gât, în timp ce victima spune că nu mai poate respira, au devenit virale pe internet și au declanșat în Statele Unite cele mai violente proteste din ultimii ani.

După ce polițistul a fost arestat, familia lui Floyd a declarat că măsura este tardivă și insuficientă. Vrem să fie arestați și ceilalți polițiști implicați, au spus frații victimei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite