Ciocniri în fața parlamentului din Georgia, între protestatari și forțele de ordine. Oamenii contestă așa-numita lege a agenților străini

7 martie 2023, 20:48

Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene, unuri cu apă și gloanțe de cauciuc, în timp ce protestatarii au spart baricadele din faţa parlamentului.

Din mulțime s-au lansat cocktailuri Molotov și s-a aruncat cu pietre, iar oamenii legii au început să facă arestări în forță, transmite Nexta.

Ministerul de Interne a anunțat că sunt răniți de ambele părți.

„Am venit aici pentru că știu că țara mea aparține Europei, dar guvernul meu nu o înțelege”, a spus pentru Reuters protestatarul Demetre Shanshiashvili, în vârstă de 30 de ani. „Suntem aici pentru a ne proteja țara pentru că nu vrem să fim din nou parte a Rusiei”, a adăugat el, referindu-se perioada pe care Georgia a petrecut-o ca parte a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice.

Unii oameni au venit cu steaguri georgiene, ale Uniunii Europene sau ale SUA și au scandat: „Nu legii ruse!” și „Sunteți rus!” la politicienii din interiorul legislativului, tansmite Reuters.

Potrivit noii legi, orice organizație care primește 20 la sută finanțare din străinătate trebuie să se declare ca fiind agent străin.

Protestatarii spun că e o lege demnă de regimul Vladimir Putin și că e o formă de a înăbuși orice dizidență din țară.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, s-a adresat populației. Ea și-a anulat toate întâlnirile, dar nu și-a întrerupt vizita de lucru în Statele Unite, anunță Nexta.

Salome Zourabichvili a spus că se va opune legii și că este de partea protestatarilor.

„Fac un apel către cei care stau pe Rustaveli în această seară, sunt alături de voi pentru că reprezentați Georgia liberă. Nimeni nu are dreptul să vă ia viitorul. Nimeni nu are dreptul să întindă capcane”, a tansmis președintele georgian.

Vorbind la Berlin, marți, prim-ministrul georgian și-a reafirmat sprijinul pentru lege. Giorgi Garibashvili a spus că prevederile propuse privind agenții străini îndeplinesc „standardele europene și globale”, notează Reuters.

Dar șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a spus că proiectul de lege este o „evoluție foarte proastă” pentru țară și ar putea afecta serios legăturile acesteia cu Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite