Ciobănescul românesc carpatin, singurul câine național cu pedigree

3 aprilie 2017, 09:42

Singurul câine național cu pedigree este ciobănescul românesc carpatin. Primele demersuri, adică primul standard de rasă, a fost elaborat în 1934.

În 1981, standardul a fost înlocuit și se permitea ca orice câine de curte să facă parte din rasa carpatină. Crescătorii care au reușit omologarea fac parte din Carpatin Club România, care împlinește 10 ani de existență.

Clubul are sediul la Bistrița, unde aniversarea a fost marcată printr-o expoziție chinologică.

Vasile Iclenzan este unul dintre veteranii luptei pentru recunoașterea și omologarea acestei rase, după caracteristici clare, pornind de la standardul initial. Primele demersuri le-a făcut în 1997, iar dupa 10 ani a înfiintat Carpatin Club România.

În România sunt peste 3000 de câini din rasa ciobanesc românesc carpatin. Valentin Berekmeri are o canisă cu câini din această rasă, în județul Mureș. Spune că prețul lor este relativ mic pe piața românească , în jur de 300 de euro, dar nu oricine își poate permite să țină un astfel de câine.

Este recomandat persoanelor echilibrate care au condiții să îl crească. Vor primi în schimb loialitate și un ajutor de nadejde în paza casei și a animalelor.

La spectacolul chinologic au participat proprietari de câini veterani și nou veniți.

Denis are 11 ani și cel mai bun prieten al său este Buzdugan, un pui de ciobanesc romănesc carpatin.

Cei care au făcut munca de selecție a rasei timp de peste 20 de ani și au reușit omologarea ei internațională știu că greul nu s-a terminat. Rasa trebuie menținută și înmulțită.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite