TELEJURNAL REGIONAL

Cinste memoriei lui Tudor Vladimirescu, la 200 de ani de la moartea sa

Moment istoric la Prejna, în Mehedinți, satul în care își are rădăcinile unul dintre cei mai importanți revoluționari români. Împlinirea a 200 de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu a fost marcată cu mare cinste de autoritățile locale

08 Iunie 2021, 10:53 (actualizat 11 Iunie 2021, 11:33) |
Cinste memoriei lui Tudor Vladimirescu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Manifestările au debutat încă de la primele ore ale dimineții la castanul lui Tudor, locul unde Vladimirescu se întâlnea cu pandurii săi ca să pună la punct planurile marii Revoluții de la 1821.

La 200 de ani de la momentul dispariției lui Tudor Vladimirescu, castanul din satul Gornovița, sub umbra căruia își dădea întâlnire cu pandurii săi, s-a uscat. Tocmai de aceea, după ce au găsit înțelegere la proprietar și au preluat acel loc, autoritățile satului au decis plantarea unui alt castan, care să ducă mai departe memoria marelui revoluționar, dar și amplasarea unui monument în amintirea lui Tudor Vladimirescu.

Omagiul adus lui Tudor Vladimirescu a continuat la biserica din satul Prejna, cu o slujbă religioasă. Biserica a fost ctitorită chiar de marele revoluționar, cel care a făcut ulterior și donații. Simbolic, chiar Tudor Vladimirescu, însoțit de o ceată de panduri a venit în rândul mulțimii și a dat citire proclamației de la Padeș.

În memoria lui Tudor Vladimirescu, în curtea bisericii de la Prejna a fost sfințită și cu cruce, la care localnicii, dar și turiștii ce vor ajunge în sat îi vor putea aduce un omagiu. Autoritățile vor marcheze în fiecare an acest eveniment, iar locul încălcat de istorie și legendă să devină și unul de atracție turistică.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI