Cine este Sfântul Dimitrie cel Nou, cel care ocroteşte Bucureştiul din 1792

Pe 27 octombrie, bucureştenii îl serbează pe ocrotitorul lor, Sfântul Dimitrie Basarabov numit "cel nou", ale cărui moaşte sunt depuse la baldachinul de la Patriarhie pentru cinstire şi închinăciune. Această sărbătoare îi urmează celei a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, de pe 26 octombrie.

26 Octombrie 2018, 08:56 (actualizat 27 Octombrie 2018, 13:43) |
Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor

Unul din cei mai importanţi sfinţi ai calendarului ortodox, Dimitrie "cel nou" s-a născut în satul Basarabi (Basarabov), la sud de Dunăre, în Bulgaria de azi, acum aproape opt sute de ani.

De origine română, Dimitrie de la Basarabi a trăit în perioada Imperiului româno-bulgar, în condiţii modeste, ca păstor sau văcar. Despre el s-a păstrat următoarea legendă: se spune că, într-o zi, păscându-şi animalele pe malul râului de lângă sat, Sfântul a călcat din nebăgare de seamă un cuib de pasăre, cu pui golaşi în el. Simţindu-se vinovat pentru moartea puilor, Dimitrie s-a pedepsit, hotărând să umble desculţ pentru trei ani, în semn de căinţă.

Povestea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, sărbătorit pe 26 octombrie şi a icoanei sale misterioase

Mai târziu, s-a retras într-o peşteră, unde şi-a petrecut în post şi rugăciune, restul zilelor. Moaştele sale au fost descoperite print-o copilă. Aceasta a avut o revelaţie, Sfântul Dimitrie Basarabov arătându-i-se în vis şi spunându-i: "Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui".

Şi într-adevăr, trupul Sfântului Dimitrie a fost găsit în apropierea unui râu, fiind depus în biserica din satul Basarabi.

Mai târziu, în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), generalul rus Petru Salticov a intenţionat să trimită moaştele în Rusia. Dar, la insistenţele negustorului român Hagi Dimitrie şi ale Mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, le-a dăruit poporului român. În 1774, osemintele Sfântului Dimitrie Basarabov au fost aşezate în Catedrala Patriarhală.

Când şi de ce a apărut cultul cinstirii moaştelor în Biserica Ortodoxă

Domnitorii Ţării Româneşti au apelat la puterile Sfântului în numeroase ocazii, moaştele sale fiind scoase în procesiune prin Bucureşti de mai multe ori. Astfel, în 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat epidemiei de ciuma, in 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, în speranţa opririi epidemiei de holeră şi în 1827, in timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie.

Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureştilor în anul 1792, în vremea Mitropolitului Filaret al II-lea (1792-1793). Datorită cinstirii sale, Patriarhul Justinian Marina propune Sfântului Sinod generalizarea cultului său în Biserica Ortodoxă Română. Proclamarea canonizării Sfântului Dimitrie a avut loc în 1955.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 24°C 19°C
CLUJ 19°C 15°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 20°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI