Cine este primul militar rus acuzat de crime de război care va fi judecat în Ucraina. Victima sa: un bărbat neînarmat, care mergea pe bicicletă, pe marginea unui drum din zona Sumy

11 mai 2022, 18:41

Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova, va fi trimis pe banca acuzaţilor pentru uciderea unui civil în regiunea Sumy, nord-estul Ucrainei, a indicat Venediktova pe pagina ei de Facebook.

Potrivit anchetei procuraturii, pe 28 februarie, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat, care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, ei au văzut pe drum un bărbat (62 de ani), care vorbea la telefon, iar Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc, la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

Sergentul rus a fost capturat de forţele ucrainene pe 4 mai.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a dat publicităţii un videoclip în care el recunoaşte că a împuşcat un civil.

Şişimarin riscă să fie condamnat la o pedeapsă între 10 şi 15 ani de închisoare sau la închisoare pe viaţă, dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile ce i se aduc, încălcarea legilor războiului, în asociere cu omor premeditat.

Peste 9.000 de proceduri judiciare au fost deschise în Ucraina împotriva militarilor ruşi pentru crime de război, iar procesul de aducere a acestora în faţa justiţiei a început, notează Ukrinform.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite