Cine este generalul Florian Coldea? Ascensiunea sa în carieră a început în 2005, la operaţiunile de eliberare a jurnaliştilor răpiţi

17 ianuarie 2017, 20:25

Atacurile la adresa generalului Florian Coldea s-au înteţit pe măsură ce lupta anticorupţie a luat amploare. Până la decizia CCR, care a interzis SRI să se mai ocupe de interceptări şi filaje în anchetele penale, ofiţerii SRI au sprijinit procurorii în dosarele anticorupţie.

Primele atacuri, fără precedent, îndreptate împotriva reprezentanţilor SRI şi DNA au venit din partea Elenei Udrea, anchetată şi trimisă în judecată în mai multe dosare de corupţie.

Elena Udrea (ianuarie 2015, Hotnews): „Atunci când cei de la SRI deţin informaţii despre toţi, inclusiv despre judecători şi procurori, dacă relaţia dintre SRI şi procurori este una prin care, la o adică, SRI-ul poate face presiuni într-un fel sau în altul asupra magistraţilor, atunci iarăşi avem de-a face cu un abuz”.

Generalul Coldea a fost la un pas de demitere după scandalul pozelor de la Paris cu Elena Udrea şi Alina Bica. Fostul preşedinte Traian Băsescu a dezvăluit, într-o emisiune televizată, că avea pregătit decretul de revocare din funcţie a generalului. Dar că s-a răzgândit, din cauza unui raport secret.

Dar cel care, prin dezvăluirile sale, a determinat pensionarea generalului este fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă.

Sebastian Ghiţă
(preluare audio RTV): „Sunt convins că deja multe din dezvăluirile făcute despre aceste două persoane, Coldea şi Kovesi, au putut fi verificate de d-voastră. Aţi văzut toţi documente, facturi, imagini şi aţi auzit multe din lucrurile întâmplate în România”.

Ţinta fugarului Ghiţă nu a fost doar generalul Coldea. Mai multe atacuri s-au îndreptat şi asupra şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ghiţă este anchetat şi judecat în 4 dosare ale DNA. Şefa DNA consideră că Ghiţă încearcă să destabilizeze sistemul de justiţie, pentru că lupta anticorupţie a ajuns la persoane foarte puternice şi cu foarte mulţi bani.

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA: „Am participat la evenimente la care am fost invitată în calitatea mea instituţională şi la care au participat, de-a lungul timpului, politicieni sau persoane care nu aveau dosare penale la acel moment, ulterior au avut dosare penale în DNA sau în alte instituţii. Sigur, la astfel de evenimente m-am întâlnit şi cu persoane care erau investigate de către DNA (…). Eu, la astfel de evenimente unde sunt invitată, nu pot să cenzurez lista de invitaţi”. (sursa: Agerpres)

Laura Codruţa Kovesi: „Nu fac eu listele cu invitaţii”.

Kovesi a sesizat CSM cu privire la atacurile lui Ghiţă. În schimb, generalul Coldea se pensionează la 46 de ani, dintre care 25 în SRI.

O ascensiune fulminantă în carieră a avut după anul 2005. Când a participat, din partea SRI, la operaţiunile de eliberare a jurnaliştilor români răpiţi în Irak, împreună cu reprezentanţi ai SIE.

Ulterior, Coldea a fost numit prim-adjunct al SRI şi a avansat, în 12 ani, de la locotenent-colonel, la general cu trei stele. Florian Coldea a coordonat activităţile operative ale serviciului secret şi a participat direct la modernizarea acestuia. Toţi generalii şi ofiţerii fostei Securităţi au fost trimişi la pensie, arhiva fostei Securităţi a fost predată CNSAS, iar structura internă a SRI a fost reformată. Din punct de vedere antiterorist, SRI a reuşit să stopeze anumite operaţiuni care vizau ţara noastră.

Gen. Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI (decembrie 2012): „România nu mai este o ţintă generică. Ameninţările sunt explicite şi directe. Ceea ce ne diferenţiază încă în raport cu alte state nu este caracterul imediat al acestor acţiuni. Până în acest moment, România, aşa cum şi-a propus, se concentrează pe prevenirea acestor riscuri şi ameninţări şi am reuşit să le găsim în stadiul incipient”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite