Cariera politică a lui Emil Boc

6 februarie 2012, 12:25

Emil Boc a atins vârful de popularitate politică în anul 2008, atunci când a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, cu peste trei sferturi din totalul voturilor exprimate, pentru ca peste câteva luni să fie numit premier al României de către preşedintele Traian Băsescu.  Această decizie a deschis drumul pentru o relaţie preşedinte – premier cu totul opusă celei din mandatul liberalului Călin Popescu-Tăriceanu. Astfel, începând cu anul 2009, Guvernul Boc a rezonat cu majoritatea intenţiilor exprimate de preşedintele Traian Băsescu, ajungând chiar ca cele două instituţii ale statului român să se confunde în momentele importante.

Poate cel mai relevant exemplu în acest sens a fost scăderea salariilor bugetarilor, decizie de natură executivă anunţată însă de Traian Băsescu. Acuzaţia că Emil Boc şi-ar fi pus mandatul de premier la dispoziţia preşedintelui Băsescu a fost una dintre principalele nemulţumiri ale Opoziţiei, care a reuşit, în premieră pentru democraţia românească, să răstoarne Guvernul printr-o moţiune de cenzură, în octombrie 2009.

A fost reconfirmat însă în funcţie de Traian Băsescu după victoria din alegerile prezidenţiale. Poate ultima victorie a lui Emil Boc pe scena politică românească s-a înregistrat în mai 2011, atunci când a fost reales ca preşedinte al Partidului Democrat Liberal, devansându-l pe  Vasile Blaga.

Pe scurt:

S-a născut la 6 septembrie 1966, în satul Răchiţele din judeţul Cluj. Este căsătorit cu Oana Boc, lector universitar la Facultatea de Litere din Cluj.

La 13 octombrie 2009, premierul Emil Boc a fost demis printr-o moţiune de cenzură după ce toâi miniştrii PSD s-au retras din Guvern. Emil Boc a continuat să asigure interimatul, fiind în acelaşi timp, Prim-ministru şi ministru interimar al Educaţiei. După ce Trraian Băsescu a obţinut un nou mandat de preşedinte, în alegerile din 2009, Boc a fost din nou nominalizat pentru funcţia de premier. El a fost reinvestit pe funcţie la 23 decembrie 2009.

La alegerile locale din anul 2004 a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca. A fost reales în această funcţie în anul 2008. Din 25 iunie 2005 a fost numit preşedinte al Partidului Democrat, ocupând această funcţie până în decembrie 2007, când a fost numit preşedinte al Partidului Democrat Liberal. Cariera sa politică a început de fapt, în perioada 2000, când a fost deputat şi preşedinte al biroului Permanent Judeţean Cluj.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite