Cine era Salman Abedi? Ce se știe despre atacatorul sinucigaș de la Manchester Arena. Tatăl și fratele lui mai mic, arestați la Tripoli

24 mai 2017, 18:29

ACTUALIZARE Tatăl lui Salman Abedi a fost arestat la Tripoli, potrivit unui purtător de cuvânt al unui serviciu antitero local – Rada, citat de Reuters.

Ramadan Abedi a fost reținut în fața casei lui din suburbia Ayn Zara, Tripoli. Un martor a povestit că a fost încătușat de oameni înarmați, care l-au preluat în vehicule civile.  Nu există detalii privind motivele pentru care a fost luat în custodie. Fratele mai mic al lui Salman Abedi, Hashem Abedi, născut în 1997, a fost arestat marți seară. El a menținut legătura Salman Abedi și este suspectat că plănuia să comită un atac în Capitala Libiei.

„Avem dovezi că era implicat în gruparea Stat Islamic împreună cu fratele său. Eram pe urmele lui de mai bine de o lună și jumătate”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Menținea legătura cu fratele său și a știut despre atac”, a adăugat oficialul.

Fratele mai mic al lui Salman Abedi a călătorit de la Londra la Tripoli pe 16 aprilie.

Salman Abedi s-a născut în Manchester, în 1994, în ajunul Anului Nou, din părinți libieni refugiați, oponenți ai regimului Gaddafi.  Avea o soră și 2 frați.

După ce a petrecut câțiva ani la Londra, familia s-a mutat înapoi în Manchester. Tatăl lui Salman Abedi chema credincioșii la rugăciune la moscheea din Didsbury, iar unul dintre frații lui Abedi a lucrat voluntar acolo.

Mohammed Saeed El-Saeiti, imamul lăcașului, și-l amintește pe Abedi drept un extremist periculos, după cum relatează The Daily Telegraph.

„Salman mi-a arătat adevărata față a urii după un discurs pe care l-am ținut despre ISIS”, a declarat Saeed El-Saeiti. „Demonstra adesea ură și mi-am dat seama că nu mă place”, a povestit imamul.

(w500) Salman Ram

Abedi a mers la școală în același oraș și a urmat cursurile Universității Salford. A abandonat studiile și s-a angajat la o brutărie.

Prietenii își amintesc că era pasionat de fotbal și suporter al echipei Manchester United. Era și un jucător bun. Un fost coleg a povestit pentru BBC că, înainte de a abandona studiile, Abedi a devenit tot mai religios. Așa s-ar putea explica și de ce a întrerupt orice legătură cu foștii săi colegi.

Consuma canabis și era iute la mânie.

Mama și tatăl lui Salman Abedi s-au întors în Libia. Noi nu credem în luarea de vieți nevinovate. Noi nu suntem așa„, a declarat de la Tripoli tatăl, pentru Associated Press. Declarația a fost făcută înainte să fie și el reținut.

Pentru un timp, și Salman Abedi a părăsit Marea Britanie. A revenit în urmă cu câteva zile.

Familia lui a locuit la mai multe adrese din Manchester, inclusiv pe Elsmore Road din zona Fallowfield, percheziționată marți de poliție. Pentru a înlesni accesul, acolo a avut loc o explozie controlată.

Anchetatorii au percheziționat și o proprietate din Whalley Range.

Editorul BBC Mark Easton notează că în zona percheziționată de poliție s-au adăpostit în ultimii ani mai mulți extremiști islamiști. Unii dintre ei aveau legături în Siria și Libia.

În Manchester se află, de altfel, una dintre cele mai mari comunități de libieni din Marea Britanie. Potrivit vecinilor, familia Abedi arbora steagul Libiei la anumite sărbători.

Șeful Poliției din Manchester a confirmat marți că Salman Abedi era doar un pion într-o rețea întreagă. Este o posibilitate pe care nu o putem ignora ca un grup mai mare de indivizi să aibă legături cu atacul de la Manchester, a subliniat May marți seară, înainte să anunțe ridicarea nivelului de alertă teroristă de la „sever” la „critic”.

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul și a indicat că Abedi era unul dintre membrii săi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă