Cine are vaccin călătorește fără restricții în UE. În România se pun la punct detaliile privind certificatul digital european

Călătorii în pandemie
Călătorii în pandemie
11 iunie 2021, 22:22

Statele membre ale Uniunii Europene au decis să folosească un ton comun în privința călătoriilor în blocul comunitar, având în vedere că, de la 1 iulie, certificatul digital european va da posibilitatea oricărei persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală să poată circula liber.

Dacă în cazul vaccinului trebuie să treacă cel puțin 14 zile de la rapel, un test PCR e valabil 72 de ore, iar unul rapid 48.

Copiii sub 12 ani vor fi scutiţi de testare, iar minorii care călătoresc împreună cu părinţii sau cu un însoţitor nu vor fi supuşi carantinei dacă nu este nici acesta supus carantinei.

Orice țară va putea impune însă restricții, dacă numărul de cazuri va începe să crească. Astfel, pot fi impuse testări sau măsuri de carantină.

Unele state chiar au luat avans în ceea ce privește certificatul digital european. Un milion de europeni îl au deja, deși acesta intră în vigoare la 1 iulie. Este vorba despre cetățeni din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania.

În România încă se pun la punct detalii.

Certificatul nu va îngrădi dreptul la circulație. Cine nu îl are se va supune regulilor din țara în care ajunge.

Datele cetățenilor nu vor fi stocate de țările în care aceștia se deplasează. Valabilitatea certificatului este de 12 luni.

100 de milioane de euro vor fi împărțiți statelor membre ale Uniunii Europene pentru a subvenționa testarea. Criteriile după care se vor împărți banii vor fi stabilite ulterior. La fel și criteriile în funcție de care vor fi alese clinicile în care vor putea fi făcute testele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite