Cinci trenduri în sănătate și lifestyle pentru 2021

5  trenduri  în sănătate și life style pentru 2021
5 trenduri în sănătate și life style pentru 2021
10 decembrie 2020, 15:58

În principal, se așteaptă o creștere a zonei de “wellness”, o apropiere până la  fuziune între zona de wellness și sănătate, idea de wellness acasă și deschiderea mai mare față de teme considerate tabu în ultimii ani, cum ar fi sexul și bolile. Concluziile analiștilor par realiste și echilibrate și ne vom opri pe scurt la principalele trenduri estimate pentru anul 2021.

În primul rând se estimează o apropiere între sistemul de sănătate clasic și zona de stare de bine, de wellness – care pornește de la mersul la sala la întreținere corporală, energii, yoga și mindfulness. Până în urmă cu câțiva ani, cele două zone de întreținere și preventive a bolilor se dezvoltau independent una față de cealaltă, dar se pare că nouă grijă pentru imunitate și sănătate ne va face să mergem nu neapărat mai des doar la doctor, cât să ne pregătim o strategie mixtă între wellness și sistemul de sănătate classic – controale medicale periodice, analize, ecografii, teste rapide.

Întărirea sistemului imunitar va reprezenta o prioritate pentru cei mai mulți oameni activi, mai ales că de multe ori ni s-a spus că pandemia din anul 2020 se poate repetă oricând sub diverse forme și cu alți viruși sau factori patogeni. Se pare că se vor  vinde bine mâncărurile  sănătoase, suplimentele alimentare pentru imunitate și sănătate în general și chiar cursurile care acoperă aceste teme ce au devenit de interes general.

Teme care au fost neglijate sau au devenit tabu în ultimii ani se pare că vor redeveni populare și vor mai scădea barierele culturale. Astfel, în timpul perioadelor de izolare au crescut spectaculos vânzările nu doar în domeniu sex shop urilor și magazinelor online legate de viață sexuală ci și în zona de nutriție și suplimente legate de viață intimă, pre-menopauza, menopauza sau echilibrare hormonala. Se pare că tabuurile și teamă de a discuta deschis despre aceste zone va scădea în 2020, după un an în care mulți dintre noi și-au amintit că au cam uitat să trăiască normal și să își acorde timp lor și vieții personale. Lucrul de acasă și izolarea se pare că ne au făcut să ne gândim mai mult la raportul dintre timpul acordat muncii și cel acordat familiei sau vieții personale. Experții spun că se va vorbi mai mult despre zona intimă, boli și chiar despre situația financiară, zone considerate tabu în multe culturi, chiar și occidentale.

Oamenii se vor întoarce din nou către natură. Această tendința apăruse deja în ultimii ani, mai ales că tot mai mulți dintre noi s-au mutat în afară orașelor mari sau chiar în zone liniștite după pensionare. Este un trend mai vechi atât în Europa cât și pe continental American, dar se pare că pandemia va accelera această tendința de întoarcere la natură. Este simplu de înțeles, a devenit un efect firesc al izolării și a faptului că am trăit perioade lungi de timp în casă sau în apartamente.

Se pare că vom avea și un efect ușor invers decât cel de a ieși mai mult spre natură. Ne-am obișnuit în această perioada să ne aducem cât mai multe lucruri acasă și să trăim în acest loc o mare parte a vieții noastre. De la aparate de sport acasă la putificatoare de aer și decorațiuni speciale, multe dintre componentele stării noastre de bine vor fi aduse în intimitatea căminului.

Este interesant de urmărit nu doar din punct de vedere al tendințelor, psihologic, dar și din punctul de vedere al zonelor de afaceri care se pare că vor crește în anii următori. Așa cum se poate observă deja, vaccinul rezolva parțial teamă de îmbolnăvire dar păstrează deschie reacțiile noastre față de nouă lume din jur  și față de ce am trăit în 2020.

Autor :  Răzvan Nicolescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite