Cinci state arabe au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatar. MAE a emis o atenționare de călătorie

5 iunie 2017, 11:05

Decizia este una coordonată și vizează nu doar întreruperea relațiilor diplomatice, ci și izolarea efectivă a emiratului. Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Yemenul și Bahrainul au anunțat închiderea frontierele terestre, aeriene sau navale cu statul qatar. Vizitatorii qatarezi au la dispozitie 14 zile pentru a părăsi cele cinci țări din zona Golfului.

Între timp, diplomații qatarezi din cele cinci țări arabe au primit ordin să revină în 48 de ore la Doha. Motivul invocat pentru aceste măsuri: sprijinul pe care autorităţile din Qatar l-ar acorda organizaţiilor teroriste, printre care Al-Qaeda, gruparea Stat Islamic și Frăția Musulmană. Qatarul spune că acuzaţiile sunt nejustificate și denunță o „campanie de minciuni” la dresa sa.

Secretarul de stat american le cere statelor din Golf să-si reglementeze divergențele și să rămână unite în lupta împotriva terorismului.

„Dacă există un rol pe care să-l jucăm pentru a ajuta aceste ţări să depăşească divergenţele vom face acest lucru, considerând că este important pentru Consiliul de cooperare al Golfului să rămână unit”, a spus secretarul de stat american, Rex Tillerson.

Cutremurul diplomatic vine la doup săptămâni de la vizita la Riad a președintelui Donald Trump, care a cerut țărilor musulmane să acționeze împotriva extremismului religios.

Este vorba de cea mai gravă criză de la crearea în 1981 a Consiliului de Cooperare în Golf.

Informare MAE

ACTUALIZARE 17.10 Momentan, frontierele terestre, aeriene sau navale cu Regatul Arabiei Saudite sunt închise, urmând ca măsuri similare să fie luate de marţi, 6 iunie, și de Emiratele Arabe Unite și Regatul Bahrain (sau alte state care vor decide întreruperea relațiilor diplomatice cu Statul Qatar). Legăturile aeriene către și dinspre Republica Arabă Egipt și Yemen sunt întrerupte.

În privința zborurilor companiei Qatar Airways, cele 6 ţări arabe – Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Arabă Egipt, Yemen și Libia – şi-au închis sau îşi vor închide de marţi spaţiul aerian pentru cursele acestei companii pe rutele spre şi dinspre Doha.

Cursele aeriene ale companiei qatareze sunt însă operaţionale spre şi dinspre Europa, inclusiv către România, momentan nefiind afectate zborurile pe ruta Doha – Otopeni, Bucureşti şi retur.

ACTUALIZARE 14.15 Frontierele terestre, aeriene sau navale ale Qatarului cu Arabia Saudită sunt închise, informează Ministerul român al Afacerilor Externe.

Măsuri similare vor fi luate și de Emiratele Arabe Unite începând de marți, dar și de Bahrain (sau alte state care vor decide întreruperea relațiilor diplomatice cu Statul Qatar). Ministerul mai precizează că legăturile aeriene către și dinspre Republica Arabă Egipt și Yemen sunt întrerupte.

Cetățenii români afectați de situație pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Doha: +97470445254. și +97444934848, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Doha: +97455876606.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite