Cinci state, printre care şi România, pot interzice importul de cereale din Ucraina până la jumătatea lunii septembrie. Fermierii spun că piața a fost deja dată peste cap și decizia Comisiei Europene ar fi insuficientă

Restricții prelungite pentru cerealele din Ucraina. Cinci state, printre care şi România, pot interzice intrările de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui pe piaţa proprie, până la jumătatea lunii septembrie. Comisia Europeană permite doar tranzitul acestora către alte state. Fermierii spun că piața a fost deja dată peste cap, iar măsura trebuia luată pe o perioadă mai lungă.

06 Iunie 2023, 21:25 Știrile TVR |

La o lună de la impunerea primelor restricții pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea-soarelui provenite din Ucraina, cinci state au obținut prelungirea măsurii. Comisia Europeană protejează, astfel, piețele interne din România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria.

Ministrul Agriculturii Petre Daea: Un act normativ pe care l-am lucrat în interes pentru fermierii români, ştiindu-se că prin importul acesta au apărut o serie întreagă de turbulenţe pe piaţa cerealelor şi a plantelor oleaginoase, când fermierii au rămas cu cantităţi importante de cereale în depozite, pe care nu le-au putut valorifica la timp. Noi am susţinut şi am pledat pentru o prelungire, până la sfârşitul anului cel puţin.

Executivul de la Bruxelles a decis ca restricțiile să fie menținute doar până pe 15 septembrie și pentru mai puține produse. Seminţele pentru însămânţare, de exemplu, au fost excluse de pe listă. Fermierii ar trebui să profite de această perioadă, spun experții.

Cezar Gheorghe, consultant pentru comerţul cu cereale: Este un moment în care ei pot efectiv să-și vândă producțiile, să și le miște, pentru că piața noastră internă trebuie reocupată de fermierii români, pentru că sezonul precedent am avut patru milioane de tone de marfă ucraineană care a înlocuit patru milioane de tone de marfa românească. Ne aflăm într-o piață globală care nu este dictată de Ucraina. Vom avea cea mai mare recoltă de grau din ultimii patru, cinci ani, astfel că prețurile au început să coboare.

Dar tocmai piața îi îngrijorează pe fermieri. Începe recoltarea luna viitoare, iar ei au stocuri mari din anii trecuți. Se tem că nu vor avea cui să vândă cerealele și nici nu vor avea loc în depozite. Exportul masiv de cereale ucrainene, foarte ieftine, a dat peste cap piața europeană de profil. Iar decizia Comisiei Europene ar fi insuficientă, spun fermierii.

Nicu Vasile, președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România: Să nu mai permitem aceste importuri deloc.  Acum îi dau drumul pe 15 septembrie, când impactul va fi mult mai mare asupra României. Oricum au stricat infrastructura rutieră, materia primă nu se transportă pe cale rutieră. România trebuie să facă o politică total diferită de cea a celorlalte ţări ale comunităţii europene. De ce? Avem 34% din totalul fermelor, avem cel mai mic randament economic.

Restricţiile sunt pentru importul și stocarea celor patru produse agricole, nu și tranzitul. Și au fost decise la Bruxelles după ce fermierii polonezi, bulgari și români au protestat în repetate rânduri. Fermierii afectați de importurile ieftine din Ucriana vor fi despăgubiți cu 100 de milioane de euro. Aproape 30 revin României.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI