GALERIE VIDEO

Cinci pacienți au murit în incendiul izbucnit la "Matei Balș", într-un pavilion COVID. Zeci de bolnavi evacuați. Mărturie despre cum se protejau pacienții de frig în saloane. FILMUL EVENIMENTELOR

Planul roșu de intervenție a fost activat vineri dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", după ce un incendiu major a izbucnit la parterul Pavilionului V. Acolo erau adăpostiți 102 pacienți. Cinci persoane și-au pierdut viața. Patru trupuri carbonizate au fost găsite de pompieri, iar un pacient a murit la spital. 53 de bolnavi au fost transferați la alte unități medicale din Capitală.

29 Ianuarie 2021, 06:24 (actualizat 01 Februarie 2021, 15:00) | Daniela Mîndrilă, Mihaela Carpea |
Filmul tragediei de la Matei Balș
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Cinci bolnavi de COVID, care se luptau de zile și chiar săptămâni pentru viața lor, au sfârșit groaznic, în cel mai mare spital de boli infecțioase din România. Și într-unul dintre cele mai bine finanțate de la noi! La Matei Balș, în doar câteva minute, flăcările au cuprins trei saloane de la primul etaj. Au fost clipe groaznice, povestesc cei care au reușit să iasă cu viață. Mulți dintre ei au fost transferați în alte spitale, la puțin timp după ce focul ucigaș a fost stins, lăsând în urmă zeci de întrebări. Autoritățile spun că tragedia s-a întâmplat fulgerător, făcând ca intervenția rapidă a salvatorilor să vină prea târziu pentru cinci dintre bolnavi.

Flăcările au cuprins unul dintre saloanele Pavilionul V de la Institutul Matei Balș la ora 5.00 dimineața. În câteva minute, a fost dat și primul apel la 112 pentru ajutor.

În spital, deja medicii și asistentele erau în alertă și încercau să scoată pacienții din saloane. Au fost clipe de groază, povestesc rudele celor internați la etajul în care flăcările au făcut prăpăd. Fata unui bărbat internat acolo a povestit pentru Știrile TVR calvarul prin care a trecut tatăl său.

Primele echipaje de pompieri au ajuns la fața locului în mai puțin de zece minute. Când au ajuns salvatorii, parterul pavilionului 5 de la Matei Balș ardea cu flacără deschisă și erau mai degajări de fum.

Medicii de la Matei Balș au încercat cu disperare să evacueze toți pacienții. Pe etajul în care au izbucnit flacările, de gardă era medicul Cătălin Apostolescu, care este și purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș. Alături de asistente, el ar fi încercat să îi scoată pe cei din salonul cuprins de flăcări. Între timp, în curtea spitalului, zeci de pacienți care reușiseră să scape cu viață primeau primul ajutor. La fața locului au ajuns de urgență și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, șeful DSU, Raed Arafat, și Adrian Streinu Cercel, fostul manager al institutului.

Zeci de pacienți de la Matei Balș au început să fie transferați către mai multe spitale din Capitală.

Peste 100 de medici din Capitală erau în alertă. La fața locului au intervenit 38 de echipaje de prim-ajutor, 6 echipaje de terapie intensivă, 5 autospeciale pentru victime multiple.

Clădirea în care a izbucnit incendiul a fost construită în anii '50, însă modernizată recent. Are subsol, parter, 3 etaje şi mansardă, având o suprafaţă construită totală de 4 mii de metri pătrați.

Pavilionul V, ca tot spitalul de altfel, îngrijea pacienți COVID de la începutul pandemiei.

ACTUALIZARE 20.10 La Institutul Matei Balș s-au adunat vineri seara câteva zeci de persoane, revoltate din cauza incendiului care a avut loc în spital, soldat cu cinci decese.

ACTUALIZARE 19.25 Declarații la Poliția Capitalei: În  acest moment nu ne putem pronunța privind cauza incendiului. Au fost audiate cinci persoane, personal medical și un instalator. Au fost ridicate cadavrele de la fața locului. În cursul zilei de mâine vor fi efectuate necropsiile. Cercetarea la fața locului este una minuțioasă, nu se poate termina într-o zi.

Procuror: Este posibil să fi fost două explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare că a fost un incendiu și apoi au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare, urmează să lămurim.

ACTUALIZARE 18.30 Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București organizează,  începând cu ora 19:00, o declarație de presă, în contextul evenimentului care a avut loc în această dimineață la unul din pavilioanele Institutului Matei Balș. Declarația va fi transmisă în direct la TVR2, începând cu ora 19.00.

ACTUALIZARE 18.15 Reprezentaţii Institutului "Matei Balş" afirmă că vor sprijini ancheta în curs şi "lămurirea aspectelor" care ar fi putut duce la incendiul de vineri dimineaţă şi menţionează că autorizaţiile şi avizele unităţii medicale "sunt la zi".

"În urma intervenţiei prompte a colegilor din liniile de gardă şi a mobilizării autorităţilor de urgenţă, au fost prevenite alte victime, astfel încât toţi ceilalţi pacienţi sunt în siguranţă. Echipa Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" va sprijini ancheta în curs şi lămurirea aspectelor care ar fi putut duce la accidentul din această dimineaţă, cu atât mai mult cu cât autorizaţiile şi avizele sunt la zi. Fiind în plină pandemie, sănătatea şi siguranţa pacienţilor vor fi în continuare prioritatea noastră", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei medicale.

ACTUALIZARE 17.55 Două infirmiere şi două asistente de la Institutul "Matei Balş" aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul soldat cu moartea a cinci pacienţi au fost audiate, vineri, la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit avocatului Constantin Durgeru, care reprezintă Institutul "Matei Balş", cele două infirmiere au încercat să stingă focul şi au reuşit să oprească alimentarea cu oxigen, evitând producerea unei explozii.

ACTUALIZARE 15.12 Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă  INSEMEX se află la Institutul "Matei Balș".

Ancheta minuțioasă a cauzelor incendiului va dura luni de zile.

ACTUALIZARE 14.06 Premierul Florin Cîțu a subliniat că în jurul orei 06.37 pacienții de la Matei Balș erau deja transferați la alte spitale din București.

El le-a mulțumit angajaților de la "Matei Balș" pentru mobilizarea în mutarea pacienților și a subliniat că i-a cerut din primul moment ministrului de Interne alocarea tuturor resurselor pentru intervenție. O echipă complexă din Ministerul Sănătății va prezenta un raport cu concluzii finale și cu pașii pentru perioada următoare.

"S-a întâmplat anul trecut și se pare că nu am învățat nimic din acea experiență. S-a întâmplat astăzi din nou. Așa nu mai merge. Angajaților din administrație, angajaților din Ministerul Sănătății, inspecțiile județene de sănătate, inspecțiile de control ale Ministerului Sănătății le spun: ieșiți din birouri și faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă! Este momentul ca în România fiecare angajat din sectorul public să-și facă treaba pentru care este plătit. Este pretenția pe care o am de la angajații din sectorul public", a avertizat premierul.

ACTUALIZARE 13.17 Declarații Klaus Iohannis, după vizita la locul tragediei: Situația se repetă cumva. Am avut nu demult o tragedie la Piatra Neamț, avem acum la Balș această tragedie, au fost incendii mai mici la alte spitale și cu siguranță motivele sunt diverse. (...) Anchetele vor scoate la iveală cine sunt vinovații și vinovații vor fi sancționați. (...). Problema e mult mai amplă. Aici avem de-a face cu probleme structurale. Am solicitat noului ministru al Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România și aștept cât de curând primele idei pentru a putea demara această reformă.

Este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate publică, fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete.

ACTUALIZARE 13.16 Pe lângă cele 4 asistente din tura de noapte de la "Matei Balș", la Poliția Capitalei este audiat și un instalator, a transmis Alex Costache, pentru Ediție specială.

ACTUALIZARE 13.01 Coloana oficială a președintelui Klaus Iohannis a intrat pe poarta Institutului "Matei Balș".

ACTUALIZARE 12.54 Precizări STS privind apelarea numărului de urgență 112 vineri dimineață, pentru semnalarea incendiului puternic de la "Matei Balș".

În data de 29 ianuarie a.c., la 112 s-au înregistrat 10 apeluri de urgență, după cum urmează:

- 05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informații, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a inițiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunțând că este un incendiu la Spitalul Matei Balș.

- 05:04:28 – în paralel, un alt operator 112 STS a preluat un alt apel efectuat de către o femeie care a semnalat incendiul și cerea ajutor.

Ulterior, au mai fost înregistrate apeluri referitoare la incendiu, la următoarele ore: 05:06:37, 05:06:40, 05:09:05, 05:09:06, 05:13:41, 05:18:51,  06:06:49.

ACTUALIZARE 12.10 Unul dintre pacienții transferați la spitalul "Victor Babeș" este intubat, iar pentru alți doi se fac evaluări. Un singur pacient este echilibrat.

Alți doi pacienți urmează să fie aduși la Victor Babeș după evaluarea de la Spitalul Bagdasar Arseni.

AICI detalii despre starea tuturor pacienților

ACTUALIZARE 12.06 Patru asistente de la Institutul "Matei Balș" sunt audiate la Poliția Capitalei, Serviciul Omoruri, a transmis Alex Costache, jurnalist TVR, pentru Telejurnal.

Potrivit unor surse din anchetă, o aerotermă ar fi cauza incendiului. Rămâne de văzut de ce ar fi fost nevoie de utilizarea unei surse suplimentare de încălzire, în condițiile în care oficialii locali spun că nu sunt probleme cu furnizarea agentului termic la "Matei Balș". Fiica unei paciente, care a recunoscut că i-a adus săptămâna trecută o aerotermă mamei ei, a declarat că a rugat personalul medical să poată face acest lucru.

Pe de altă parte, fostul manager de la "Matei Balș", Adrian Streinu Cercel, a subliniat că pacienții și aparținătorii aduceau aeroterme și reșouri fără aprobare.

ACTUALIZARE 12.00 În acest moment, centrul de greutate s-a mutat pe anchetă. Investigația este condusă de doi procurori, a precizat Adelin Petrișor pentru Telejurnal.

ACTUALIZARE 11.35 Ministrul de Interne, Lucian Bode, a confirmat că o a cincea persoană și-a pierdut viața după incendiul devastator care a cuprins Pavilionul V al Institutului "Matei Balș" din Capitală.

Trupul a fost găsit carbonizat în baie, la câteva ore după stingerea incendiului.

ACTUALIZARE 11.15 Fiica unei paciente care a fost transferată de la Institutul "Matei Balș" la Witting și apoi la Spitalul Militar Central în urma incendiului a declarat presei că i-a dus chiar săptămâna trecută mamei ei o aerotermă în salon pentru că era frig. A rugat personalul medical să îi permită acest lucru.

Femeia crede că și în celelalte saloane situația era aceeași.

"Mi-a spus că este foarte frig și vrea să fie luată din spital. Atunci i-am spus, am rugat personalul medical să-i duc o aerotermă. Da, i-am dus o aerotermă", a confirmat Mihaela Tănase.

Ea a subliniat că nu știe câte grade erau în salon. "Era frig", a întărit, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

ACTUALIZARE 11.12 Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe Facebook: "Institutul Matei Balș este locul în care mii de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici. Institutul Matei Balș este de asemenea unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanțare robustă în ultimii ani. Până să vorbim despre sistemul de sănătate în ansamblu, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat aici în această noapte. Există responsabilități și responsabili. O anchetă a fost deja demarată, atât de Poliție, cât și de Corpul de Control al Premierului și cel al Ministrului Sănătății".

ACTUALIZARE 11.09 "Nu este o problemă de paturi în spitale în acest moment", a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

"În ultima săptămână nu au existat probleme de căldură la Matei Balș și nici la blocurile din jur", a precizat el într-o ședință desfășurată la primărie.

ACTUALIZARE 10.52 Executivul se va reuni în ședință de urgență la ora 13.30. Reuniunea se va desfășura în format online.

"În aceasta dimineață o tragedie a lovit Bucureștiul. Din păcate, cu victime. În primul rând transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate", a scris pe Facebook premierul Florin Cîțu.

"Din primul moment am activat Planul Roșu și împreună cu Ministerul de Interne și prefectul municipiului București am luat toate măsurile ca situația să fie stabilizată rapid. În același timp au fost identifcate locuri în alte spitale din București unde au fost transferați imediat mai mulți pacienți. M-am asigurat că transferul s-a făcut în condiții sigure. Un lucru este cert, de aceasta dată reacția autorităților a fost eficientă și rapidă", a adăugat șeful executivului.

ACTUALIZARE 10.50 Jurnalistul Alex Dima a postat o fotografie cu un pacient evacuat cu cearșaful de medici și de pompieri.

ACTUALIZARE 10.49 Încă doi pacienți vor fi transferați la Spitalul "Victor Babeș".

ACTUALIZARE 10.33 În urma incendiului de la Institutul Matei Balș, la Spitalul Nr. 1 CF Witting au fost transferați 4 pacienți. Dintre aceștia, doi pacienți cu forme medii COVID-19 sunt stabili, o pacientă în stare gravă a fost transferată la Spitalul Universitar de Urgență Militar, se arată într-un comunicat de presă.

O altă pacientă sosită la Spitalul Witting în stare agravată a fost stabilizată și rămâne în îngrijire.

Spitalul Witting este dimensionat ca spațiu și personal pentru tratarea unui număr de 43 de pacienți COVID-19, asigură conducerea instituției. În acest moment sunt internați 9 pacienți în total.

ACTUALIZARE 10.16 Șeful DSU, Raed Arafat, la Ediție specială: O pacientă în stare foarte gravă din cauza infecției cu coronavirus a avut nevoie de intubare. Ceilalți pacienți sunt în stare stabilă.

De la apel până la fața locului au trecut 8 minute, planul roșu a fost declanșat la 9 minute. Au fost mobilizate zeci de ambulanțe, mașini de pompieri, de intervenție, post medical avansat, post medical de comandă, intervenția a fost la un nivel foarte bun și colegii au reușit să oprească incendiul și să oprească propagarea, a subliniat Raed Arafat.

O persoană a suferit arsuri de gradul 1 și 2, dar care nu ridică probleme.

Acum se fac investigații, se face ancheta și acest lucru durează. Nu vom face speculații, a arătat șeful DSU, referindu-se la posibilele cauze ale incendiului.

ACTUALIZARE 10.10 Surse din cadrul anchetei indică faptul că în salonul distrus de incendiu ar fi fost conectată o aerotermă.

Informația nu este oficială și rămâne de văzut de ce ar fi fost conectat un astfel de dispozitiv în încăpere. Potrivit autorităților locale, nu au fost probleme cu încălzirea la institut. Surse medicale au indicat însă că în saloanele cu oxigen este mai frig și de aceea este posibil ca cineva să fi băgat în priză aeroterma.

Directorul general adjunct al Termoenergetica, Adrian Gîtlan, a subliniat pentru Știrile TVR că joi seară, la 21.30, a fost verificată funcționarea instalației termice la Institutul "Matei Balș" și că nu au fost semnalate probleme.

"Nu au fost probleme la Spitalul 'Matei Balș', nu am avut probleme în funcționare. Punctul termic al spitalului nu aparține de noi, de compania Termoenergetica, ci de spitalul 'Matei Balș' și deservește atât spitalul 'Matei Balș', cât și spitalul Colentina. Oricum, noi în fiecare seară la spitale trimitem echipe care verifice care este funcționarea. Aseară, la ora 21.30, tot la fel s-a verificat și la Spitalul 'Matei Balș', nu erau probleme în funcționare, aveam ca parametri 43 de grade pe încălzire, 50 de grade pe apă caldă, asta în plin consum de apă caldă. După orele 22.00, când consumul de apă caldă a scăzut la nivelul Bucureștiului, este clar, pe încălzire au crescut parametrii. Nu am primit niciun semnal de la cei de la 'Matei Balș' peste noapte că ar fi fost  vreo problemă", a declarat Gîtlan, la TVR.

ACTUALIZARE 10.07 La spitalul "Victor Babeș" au fost transferați 4 pacienți - doi bărbați și două femei cu vârste peste 65 de ani. Sunt foarte speriați, potrivit managerului dr. Emilian Imbri. Starea lor este stabilă. Sunt supravegheați de medici.

În acest moment este evaluată o a cincea persoană de la Institutul "Matei Balș", a transmis Cristina Văduva pentru Ediție specială.

Secția de terapie intensivă de la spitalul "Victor Babeș" este ocupată în totalitate.

ACTUALIZARE 10.04 La Spitalul Floreasca au ajuns 7 pacienți, dintre care unul a decedat (al patrulea deces anunțat în această dimineață de autorități).

Un pacient este în stare gravă, dar stabilă. Este intubat pentru că are arsuri ale căilor aeriene, a transmis Mădălina Samoilă, jurnalist TVR, pentru Ediție specială.

ACTUALIZARE 10.00 Criminaliștii sunt în continuare în Pavilionul V, a transmis Adelin Petrișor pentru Ediție specială. Sunt ofițeri de la Serviciul Omoruri, coordonați de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

ACTUALIZARE 09.41 Corpul de control al prim-ministrului a început verificări la Institutul "Matei Balş", potrivit unor surse citate de Agerpres.

ACTUALIZARE 09.35 Președintele Klaus Iohannis va merge astăzi, la ora 13.00, la Institutul "Matei Balș", la locul incendiului în care și-au pierdut viața 4 oameni.

ACTUALIZARE 09.25 "Având în vedere că incendiul a izbucnit într-un spital de pe raza municipiului Bucureşti, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat şi va demara o verificare în acest sens", se arată într-un comunicat de presă al forului.

ACTUALIZARE 09.16 Declarații Beatrice Mahler, managerul Inst. "Marius Nasta": La Marius Nasta au fost aduse patru persoane - 2 femei și 2 bărbați - cu vârste între 62 și 89 de ani. O femeie și un bărbat au stare generală gravă și sunt la terapie intensivă.

ACTUALIZARE 09.14 Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afectat de incendiu.

- 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Ioan" din București;
- 5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București;
- 6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență "Elias";
- 4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale "Victor Babeș";
- 5 pacienți la Sf.  Clinic de Urgență "Sf. Pantelimon";
- 3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2;
- 4 pacienți la Spitalul "Witting";
- 4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta";
- 1 pacient la Spitalul MAI "Dimitrie Gerota";
- 3 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni";
- 7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca.

Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare  și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală.

Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienților transferați, cât și a celor rămași în Institutul "Matei Balș".

ACTUALIZARE 09.04 La Institutul "Marius Nasta" sunt relocați 36 de pacienți de la "Matei Balș". Urmează o conferință de presă a managerului Beatrice Mahler, a subliniat Alex Costache, jurnalist TVR, pentru Ediție specială.

ACTUALIZARE 09.03 Liniile puse la dispoziție pentru aparținătorii pacienților la sediul DSU:

- 021.206.93.98

- 021. 264.85.15.

ACTUALIZARE 08.59 La spitalul "Victor Babeș" au fost trimiși 4 pacienți cu forme medii ale infecției cu SARS-CoV-2, a transmis Cristina Văduva, jurnalist Știrile TVR.

Dacă situația o va impune, spitalul poate primi și alți pacienți cu forme medii de coronavirus, care nu au nevoie să fie intubați.

ACTUALIZARE 08.56 În salonul unde a izbucnit incendiul sunt acum, criminaliști, angajați ai Serviciului Omoruri de la Poliția Capitalei, a transmis Adelin Petrișor pentru Ediție specială.

Vor fi expertize tehnice, vor fi verificate aparatele care erau în acel salon, dar și instalația electrică.

Salonul fusese renovat, iar o linie de oxigen fusese instalată la sfârșitul anului trecut.

Pe la spital vin rude ale celor internați ca să afle unde sunt transferați pacienții.

DSU a anunțat că va deschide două linii telefonice la care pot suna rudele pacienților.

ACTUALIZARE 08.45 Se face o evaluare a pacienților transferați la Spitalul Floreasca, la Spitalul Sfântul Ioan și la Spitalul Pantelimon, a transmis Mădălina Samoilă, jurnalist TVR, pentru Ediție specială.

La Spitalul Floreasca au fost mobilizate 100 de cadre medicale pentru a interveni. O parte din personal a fost chemat de acasă.

ACTUALIZARE 08.30 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Procurorii se află deja la faţa locului şi au început cercetările.

ACTUALIZARE 08.40 Poliția a delimitat perimetrul în care a avut loc incendiul.

ACTUALIZARE 08.05 Echipa Știrilor TVR a surprins imagini cu salonul în care a izbucnit incendiul.

Totul s-a întâmplat la parter, iar flăcările s-au propagat până la etajul al treilea, a precizat Dorin Chioțea în Ediție specială.

(w500) Incendiu l

(w500) incendiu l

(w500) incendiu l

ACTUALIZARE 07.56 Pompierii au început ancheta. Nu se pronunță nimeni în legătură cu posibilele cauze ale incendiului, a precizat Sorin Năstase, reporter TVR, pentru Ediție specială.

Șeful DSU, Raed Arafat, subliniase anterior că nu se vor face speculații în această privință până când nu există concluzii clare ale pompierilor.

ACTUALIZARE 07.45 Fiorella Mitoiu de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" a confirmat pentru Telejurnal că în această unitate medicală au fost primiți 5 pacienți de la "Matei Balș". O victimă are arsuri de gradul II la nivelul scalpului.

Toți pacienții sunt în stare stabilă.

ACTUALIZARE 07.37 Emilian Imbri, directorul Spitalului "Victor Babeș" din Capitală: Spitalul are în total o capacitate de 590 de paturi, din care în momentul acesta 240 de paturi sunt libere, deci există capacitatea de a primi pacienți. Din fericire, totul a decurs foarte rapid și planurile de criză și de catastrofă au funcționat perfect.

Spitalul "Victor Babeș" a primit 4 pacienți de la Institutul "Matei Balș". Pacienții sunt în stare bună, a confirmat managerul spitalului.

ACTUALIZARE 07.33 Pacienții ajunși la Institutul "Marius Nasta" sunt evaluați de medici din punctul de vedere al afectării  pulmonare, sistemice, dar și al afectării în contextul incendiului, a confirmat pentru Telejurnal managerul Beatrice Mahler.

ACTUALIZARE 07.30 Patru pacienţi de la Institutul "Matei Balş" au fost deja transferaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, a informat managerul unităţii medicale, Beatrice Mahler.

ACTUALIZARE 07.29 Ultimul control a fost în luna noiembrie a anului trecut, a subliniat șeful DSU, Raed Arafat, interpelat de un cetățean nemulțumit.

ACTUALIZARE 07.22 Toți pacienții au fost transferați, a confirmat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Situația a fost evaluată de medicii de gardă.

Potrivit lui Raed Arafat nu sunt pacienți cu arsuri.

Nu era secție de ATI în Pavilionul V.

Toți pacienții care sunt internați cu COVID au nevoie de oxigen, iar cei din Pavilionul V aveau mască de oxigen. Starea lor era medie spre severă, a subliniat medicul Adrian Streinu Cercel.

Clădirea era construită în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere. Ultima linie de oxigen a fost montată în luna decembrie.

ACTUALIZARE 07.15 Declarații la Institutul Matei Balș

Raed Arafat: Vreau să transmit condoleanțe familiilor pacienților care din păcate și-au pierdut viața - este vorba de 4 persoane - trei găsite ulterior după ce s-a degajat fumul din păcate carbonizate și una care a fost în etapa de resuscitare.

La ora 05.05 dimineața a fost apelul la 112. La ora 5.13 a fost primul echipaj sosit care a anunțat care este situația. La 5.14 a fost declanșat planul roșu și au fost mobilizate mai multe forțe - din partea ISUBIF, pompierii, SMURD, Spitalul Floreasca, din partea serviciului de ambulanță, din partea poliției și jandarmeriei care au asistat la intervenție.

Au fost informați miniștrii din guvern. La acest moment, la centrul de coordonare din MAI se află ministrul Lucian Bode.

Pompierii au găsit flacără deschisă pe o suprafață de peste 100 de metri pătrați.

"Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului", a declarat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Orlando Şchiopu, șeful ISU București-Ilfov.

88 de persoane au fost evacuate.

Au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor și 6 echipaje de terapie intensivă. Au fost mobilizați 100 de medici și personal medical suplimentar. Inițial au fost evacuate 44 de persoane către spitalele Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon. Ceilalți pacienți au fost trimiși în alte pavilioane ale spitalului Matei Balș.

Două dintre cele 44 de persoane au avut nevoie de îngrijiri pentru că erau în stare mai gravă.

ISU a intervenit cu 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane.

ACTUALIZARE 07.11 Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ajuns la institut.

În interiorul Pavilionului V nu era nicio secție ATI, precizează Sorin Năstase, reporter TVR.

Pompierii au intervenit cu măști și cu tuburi de oxigen. Trei pacienți au fost găsiți carbonizați.

ACTUALIZARE 07.05 Au fost alertate toate unitățile medicale din Capitală și din județele limitrofe. Cei mai mulți dintre pacienți vor fi transportați la Institutul Marius Nasta și la Spitalul Victor Babeș. Acești pacienți sunt infectați cu SARS-CoV-2 și trebuie transportați la instituții medicale care îi pot trata, a precizat Adelin Petrișor pentru Telejurnal.

Mulți pacienți au primit ajutor chiar în ambulanțe.

Un spital mobil a fost trimis la Institutul "Matei Balș".

ACTUALIZARE 06.55 Trei pacienți au fost găsiți în interior carbonizați, a precizat pentru Telejurnal Sorin Năstase, reporter Știrile TVR.

Fumul gros a îngreunat intervenția pompierilor.

Nu se știu deocamdată cauzele incendiului. Echipe de investigație, directorul institutului, șeful pompierilor și alte oficialități se află în interiorul unității medicale.

"Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei persoane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru Agerpres.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

ACTUALIZARE 06.50 Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal.

ACTUALIZARE 06.30 Pompierii au confirmat că sunt 3 persoane decedate.

Focul a izbucnit în jurul orei 05.30, la parterul clădirii cu 3 etaje. Toate persoanele internate în Pavilionul V, peste 100 de pacienți, au fost evacuate vineri dimineață.

Incendiul a fost stins, dar pompierii continuă cercetarea.

Sunt zeci de ambulanțe la poarta institutului, care așteaptă să preia pacienții evacuați. Ambulanțele au înconjurat practic spitalul pe străduțele din jur.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a confirmat că instituția sa așteaptă să preia 36 de pacienți de la Institutul Matei Balș.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI