Cinci geamanduri cu cruci atașate au fost montate în apele litoralului, pentru a-i responsabiliza pe înotătorii aventuroși. „Parcă e un cimitir” – spun unii. Reacția șefului DSU

13 iunie 2022, 17:14

În imagini se văd geamandurile cu care autoritățile vor să îi responsabilizeze pe turiștii veniți pe litoral, să nu depășească limita de siguranță.

Bălan Gabriel, secretar general, Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști din România: Ceva sinistru. La Constanța și la Mamaia, așa ceva nu o să montez. Nu am nicio obligație, nu face parte din nomenclatorul semnelor internaționale de afișat pe plajă, nici în România. Eu, să crucific litoralul românesc, nu am să fac!

Gabriel Culea, șef salvamari Mamaia și Constanța: Din punct de vedere al specificațiilor, cum arată ea, nu îndeplinește condițiile. Acea plăcuță e foarte periculoasă, când marea e agită și o persoană e curioasă să vadă ce scrie pe plăcuță, acele colțuri îi pot cauza răni deosebite.

Neculaie Cristian, salvamar Constanța: Ăsta e polistiren, după două – trei zile se va rupe. Faptul că se folosește o cruce ne duce cu gândul că litoralul a devenit un cimitir.

Cinci astfel de geamanduri cu cruce au fost trimise pe litoral. Două în Mamaia, una în Eforie, una în Vama Veche și una în Saturn. Doar cea din Vama plutește pe mare. La cea din Eforie, crucea de polistiren s-a rupt după numai câteva zile, din cauza valurilor.

Gelu Vătămănescu, șef salvamari Eforie Nord și Sud: Nu cred că este un cimitir. Mai macabru mi se pare ca un părinte cu copilul să se uite la mine cum scot din apă o persoană moartă și încerc să o readuc la viață.

Într-o postare pe Facebook, şeful DSU a ținut să dea o replică: „Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol.”

Cu toate acestea, chiar şi acolo unde există deja amplasată o geamandură, mulți turiști o ignoră şi se aventurează în larg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite