Cinci candidați la funcția de procuror european din partea României au susținut interviul la Ministerul Justiției

Cinci magistrați au susținut la Ministerul Justiției interviul pentru procuror european. Alți doi candidați nu s-au prezentat, iar un altul a cerut amânare pentru sfârșitul lunii, deoarece nu este în țară.

09 Iulie 2019, 08:20 (actualizat 09 Iulie 2019, 14:59) |
Interviuri pentru procuror european
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Interviurile magistraților au durat câte 45 de minute. Cel care va câștiga concursul va lucra la Parchetul European, o structură nou înființată, care va investiga infracțiunile financiare. Instituția va începe să lucreze spre sfârșitul anului viitor.

Opt candidaţi la funcţia de procuror european din partea României ar fi trebuit să susţină marţi interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Ana Birchall, însă doi nu s-au prezentat, iar altul a cerut amânare.

Potrivit Ministerului Justiției,  pentru funcţia de procuror european din partea României şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Elena Hach, Constantin Claudiu Dumitrescu, Laura Ecedi Stoisavlevici, Răzvan Horaţiu Radu şi Nicoleta Nolden.

Daniel Constantin Horodniceanu, Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bogdan Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici şi Elena Hach au participat şi la prima selecţie organizată de ministerul Justiției, dar au fost respinşi în luna aprilie de ministrul Justiţiei de atunci, Tudorel Toader.

Daniel Horodniceanu a condus DIICOT în perioada 2015 - 2018. El a candidat şi pentru un al doilea mandat ca şef al DIICOT, dar şi pentru postul de procuror general, însă a fost respins de Tudorel Toader.

Marius Bogdan Bulancea este şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA. A făcut parte din echipa de anchetă în dosarul "Gala Bute", în care este judecată Elena Udrea.

Cătălin Laurenţiu Borcoman a fost şef al DIICOT Braşov.

Elena Hach - în perioada ianuarie-iunie 2013 - a fost membru interimar al CSM, iar în perioada 2013 - 2018 a fost membru al plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. În septembrie 2018, a demisionat din funcţia de membru al Consiliului Director al Asociaţiei Procurorilor din România, fiind nemulţumită de modul în care asociaţia a fost reprezentată în şedinţa CSM din 19 septembrie 2018, în care a fost adoptat Regulamentul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Constantin Claudiu Dumitrescu este şeful Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE din cadrul DNA. În perioada 2011 - 2013, a fost detaşat în funcţia de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă.

Nicoleta Nolden este judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti. A fost consul al României la Bonn, fiind detaşată până în iunie 2018 la Ministerul Afacerilor Externe.

Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE şi agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO.

Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror în cadrul DIICOT - Serviciul judiciar.

Conform Ministerului Justiției, poate fi desemnată candidat în numele României pentru funcţia de procuror european o persoană care este cetăţean român, cu domiciliul în România, este procuror sau judecător cu o vechime în această calitate de minimum 15 ani, este procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel, are experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc, cunoaşte la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză (cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie internaţională reprezintă un avantaj).

În urma susţinerii interviului, comisia de la minister selectează trei candidaţi, care vor fi incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul Justiţiei o va înainta Consiliului Uniunii Europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 12°C
IASI 8°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 6°C 9°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI