Cinci bolnavi de cancer au dat statul în judecată, pentru a avea tratament gratuit. Ei au câștigat procesul!

23 iunie 2019, 09:56

Medicamentele cu indicații clare în prospect dar care s-au dovedit eficiente și în alte boli pot fi compensate doar pentru cele de pe hârtie. Asta pentru că Ministerul Sănătății nu a reglementat astfel de situații.

Prin telefon, soţia unui pacient cu tumoră cerebrală: „Nu putea să ni-l prescrie compensat, el fiind în listă, dar pentru alte tipuri de tumori. Chiar nu am înțeles de ce pe cerebral nu se poate compensa, dar la colon, da. În România e 48 de milioane flaconul. Nu am salariul cât este un flacon. Am suportat cinci flacoane și tot timpul mă rugăm la Dumnezeu să mă ajute luna viitoare să fac rost de bani”.

Dan Cimpoeru, avocat: „În luna mai am inițiat un demers judiciar, concret, o cerere de ordonanță prezidențială, Adică, până când se judecă procesul, pacienții care au nevoie acum de acest medicament să beneficieze de el”.

Instanța le-a dat câștig de cauză celor cinci pacienți, iar decizia este executorie până la finalizarea procesului. Mai sunt însă alte câteva sute de persoane care luptă pentru o șansă la viață, nu doar cu boala, ci și cu sistemul, lipsa medicamentelor și a posibilităților financiare.

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România: „Am reușit să câștigăm viață pentru încă câțiva pacienți. Obligativitatea de a asigura medicamente în piață este a Ministerului Sănătății. Nu putem însă pentru 3 milioane și jumătate de pacienți cronici să acționăm statul în judecată”.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru reglementarea prescripției numită off-label încă din septembrie anul trecut. Acum ne-a transmis că anul acesta va fi finalizat. Sunt însă luni de zile care, pentru unii, pot însemna agravări ireversibile ale bolii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite