Cinci aplicații de mobil pentru reducerea stesului

În ultimii ani, munca în corporații sau stresul vieții de zi cu zi aduc tot mai multe probleme de sănătate, concentrare, anxietăți sau dificultăți în a dormi sau a ne relaxa chiar și în timpul liber. Pandemia a adus și ea în plus stresul izolării, lipsei de socializare și teama de infectare sau de a ne pierde locul de muncă.

13 Decembrie 2020, 16:38 (actualizat 13 Decembrie 2020, 16:40) Știrile TVR |
Aplicație telefon mobil / FOTO: https://cert.ro/

România se află printre primele locuri din Europa din punct de vedere al numărului persoanelor cu probleme psihice. Ne este greu să acceptăm și să recunoaștem când avem perioade de depresie, anxietate, insomnia, stress cronic sau alte probleme de natură psihică. Toate aceste probleme le vedem însă zilnic, exemple fiind agresivitatea noastră în trafic, în viața socială sau la birou.

În Europa de Vest și Statele Unite, să ajungi la psiholog pentru a rezolva problema de sănătate psihică reprzinta o normalitate. În România, această cultură a rezolvării problemelor de acest gen nu prea există și pare o rușine să ajungem la psiholog din cauza unor depresii, anxietăți sau tot mai întâlnită agoraphobie. Este vorba de lipsa de experiență, de conștientizare a problemelor și probabil și de costurile destul de ridicate ale unor astfel de terapii, fiind vorba în mod firesc de mai multe ședințe. Ceea ce ar trebui să înțelegem este că toate aceste procese de degradare și slăbire a psihicului nostru sunt în general ireversibile – mai ales la nivelul sistemului nervos . Dacă le neglijăm, ele vor evolua și vor deveni din ce în ce mai vizibile în timp, odată cu înaintarea în vârstă.

Pe marginea acestei teme s-a dezvoltat o întreagă industrie a aplicațiilor online. În fața propriului telefon mobil este mai discret, suntem mai curajoși și ne simțim mai relaxați și în siguranță. În general au apărut aplicații gratuite, dar care pentru opțiuni avansate solicită anumite abonamente simbolice.

Aplicațiile ne învață despre calm, empatie, cum să ne relaxăm, inclusiv cum să stăm pe scaun pentru a avea o poziție corectă acasă sau la birou. Fie că le spunem aplicaii de recuperare, anti anxietate, anti stress, relaxare, meditație, yoga sau mindfulness, ele sunt concepute astfel încât să ne relaxăm și să ne deconectam de la ritmul vieții de zi cu zi.

Pot fi o soluție cel puțin pentru început. Ne ajută să ne familiarizăm cu acest domeniu, să înțelegem termenii și să urmăm pașii către relaxare și pace de sine. Desigur că există și aplicații mai de nișă, targetate spre probleme speicifice și mai complexe, dar ne putem opri asupra câtorva care au variante destul de bune și în zona gratuită. Ele sunt doar cu titlu de exemplu, fiind dintre cele mai cunoscute, nu vorbim aici de recomandări sau o clasificare anume.

Andy Puddicombe este un călugăr Tibetan, unul dintre fondatorii aplicației Headspace. El a trăit în mănăstiri din Tibet, Nepal, India și Rusia. Vocea lui ghidează abonații aplicației în tehnici de relaxare, meditație, respirație corectă, vizualizarea acțiunilor corpului sau scanarea emoțiilor. Există 10 zile de testare urmate de un abonament care oferă sesiuni între 10- 20 minute de relaxare. Aplicația are peste un million de abonați și cele mai populare meditații sunt sesiunile de relaxare pentru un somn liniștit seara.

Moodpath este o aplicație care îți testează starea emoțională zilnică cu o serie de întrebări. În baza algoritmului și a punctajului obținut îți sugerează să vizionezi câteva dintre cele peste 100 de filmulețe și exerciții de relaxare și recuperare, exact în zona pe care a identificat- o cu probleme în ziua respectivă.

Similar există aplicația Moodnotes dar care este disponibilă doar pentru Iphone și se poate descarcă contra cost.

Calm este o altă aplicație care susține că are mai multe milioane de abonați și este orientată în principal spre reducerea stresului, un somn odihnitor și creșterea nivelului hormonilor de serotonină, așa numitul hormon al fericirii. Are review –uri de aproape 5 stele și mulți utilizatori spun că meditațiile – de la muzică la texte și vocile calde care le citesc – I a ajutat să treacă peste moment dificile în viață.

Există și variante autohtone, cum este aceea dezvoltată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. PsyPills - de la Psihological Pills - îți oferă pastille de linsite și motivație în funcție de problemele de anxietate, stress, bullying sau din orice zona consideri că ai nevoie de sprijin. Aplicația în limba română a fost dezvoltată inițial de către specialistii de la universitatea clujeana pentru a susține psihologii în timpul terapiilor, dar poate fi accesată de către oricine contra unei sume modice de aproape un euro lunar.

Se pare că astfel de aplicații în zona scăderii stresului câștigă tot mai mult teren. Sunt gratuite sau ieftine, oferă intimitatea și se pot găsi ușor pe telefonul mobil, cel mai apropiat prieten al omului din ultimul deceniu.

Autor : Răzvan Nicolescu

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI