Cîțu: E bizară acțiunea lui Orban să facă tot ce e posibil ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută

Premierul Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu
4 septembrie 2021, 12:28

„Este o acţiune bizară ca preşedintele PNL să facă tot ce e posibil ca moţiunea depusă de USR PLUS AUR să fie dezbătută. Este o acţiune bizară,
cred că fiecare răspunde în faţa propriei conştiinţe”, a răspuns Florin Cîţu, unei întrebări a presei dacă se simte „trădat” de faptul că Ludovic Orban a convocat vineri seara o şedinţă a Birourilor permanente reunite ale Camerei şi Senatului, în vederea stabilirii calendarului de dezbatere a moţiunii de cenzură.

Totodată, Ludovic Orban a fost criticat şi de către europarlamentarul liberal Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, susţinător al lui Florin Cîţu în competiţia internă din partid, care a declarat că Orban ar fi trebuit să îşi delege atribuţiile către un vicepreşedinte al Camerei, pentru a nu se interpreta că îşi doreşte să se meargă „pe repede înainte” cu procedura moţiunii de cenzură.

„Nu vreau să cred că Orban a trădat, nu cred că trebuia să-şi anuleze programul, este bizar că preşedintele Camerei Deputaţilor de la partidul împotriva căruia se depune moţiunea să stea să aştepte, să ia act de moţiunea domnilor Simion, Barna şi Cioloş. Trebuia să aibă decenţa să-şi delege atribuţiile către doamna Prună de la USR, pentru a nu exista niciun fel de suspiciune rezonabilă că domnia sa vrea să meargă pe repede înainte cu procedura moţiunii de cenzură. Alina Gorghiu ar fi trebuit să facă convocarea, a fost delegată de preşedintele Senatului Anca Dragu care este plecată în străinătate, Alina Gorghiu nu a făcut-o”, a afirmat prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, care a adăugat că acestea sunt „chestiuni dureroase” pentru Partidul Naţional Liberal.

Bogdan a afirmat că încă speră că Orban este de bună credinţă şi că „nu va face jocul” USR PLUS şi AUR.

„Vreau să cred încă în buna credinţă a domnului Orban, deşi ultimele date îmi confirmă că lucrul acesta este tot mai complicat şi mai greu (…) Prin votul care s-a dat, PNL a arătat că este extrem de unit în spatele premierului. În mod normal, atunci când ai o agresiune externă sau ai agresiunea unora bazată pe neadevăruri trebuie să strângi rândurile – şi într-o familie, într-un oraş, într-o organizaţie. Noi vrem să credem că domnul Orban ne va sprijini în acest demers şi nu ne va încurca, nu va face jocul AUR şi USR-PLUS”, a mai afirmat Rareş Bogdan, citat de Agerpres.

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite